Publiceringsdatum29 Februari 2024

Jordbruksverkets populära trainee­program firar 10‑års­jubileum!

Det började med ett stort behov av Java-kompetens, där vi behövde rekrytera nya systemutvecklare. Så föddes idén till ett traineeprogram för tio år sedan. Vi har alltid haft en hög ambitionsnivå med trainee­programmet och genom åren har vi byggt upp en stor erfarenhet av att kunna ta emot nya med­arbetare. I dag har vi ett välplanerat upplägg och teamen är väl förberedda för att ta emot traineer.

Tidigare traineerna Martin och Viktor tillsammans med enhetschef Johan Möller och Carina Arnesson, tidigare avdelningschef för IT-avdelningen och en av initiativtagarna till traineeprogrammet för tio år sedan.

Totalt har vi anställt 60 traineer under tio år, varav 34 fortfarande jobbar kvar i olika roller. Det är ju ett gott betyg om något! Såklart vill vi uppmärksamma och fira de tio första åren! För några veckor sedan ordnade vi därför en frukost för alla nuvarande och tidigare traineer och handledare.

– Det är mäktigt att se hur stor betydelse trainee­programmet har för Jordbruksverkets utvecklingsverksamhet, säger Anna Carlsson, som är uppdragsledare för trainee­programmet.

Årets ansökan är öppen till och med den 11 mars.

Här är några tidigare traineer som delar med sig av sina reflektioner om Jordbruksverkets traineeprogram:

Vanessa

– Framför allt tycker jag att fler kvinnor ska våga söka. Kvinnor bidrar positivt till grupp­dynamiken i teamen och tillför andra perspektiv i beslut och beslutsfattandet som resulterar i bättre leveranser till våra kunder. När jag gick trainee­programmet var jag ensam tjej bland fem killar, men jag blev verkligen bra bemött av alla och jag trivs superbra än idag.

– Så om du är kvinna och läser det här, låt inte det faktum att det är ett mansdominerat yrke stoppa dig från att söka.

Fabian

– Det jag har fått med mig från trainee­programmet är en inblick i flera olika områden på Jordbruksverket och jag har fått träffa olika team. Detta har jag fortfarande stor användning för i min roll som system­utvecklare. Jag har även haft förmånen att leda utbildningar för traineer inom Angular och generell frontend.

– Att hålla utbildningar är roligt och otroligt lärorikt. Det kräver att jag tänker utanför mina vanliga banor. Jag måste se saker ur perspektivet att lära ut och jag jag måste lägga stor vikt vid formulering och visualisering för att göra det enkelt att förstå och engagerande.

Felix

– Under trainee­programmet har jag fått inblick i hur hela Jordbruksverket fungerar. Traineegruppen får simulera hur det är att jobba i team, och när vi sen kom in i praktiken har vi fått jättemycket hjälp och stöd från teamen. Jag ville ha en inkörsport i hur det är att jobba som systemutvecklare. Funderar du på att söka, så bara kör! Det är det bästa beslut jag har tagit.

– Alla på Jordbruksverket vill se traineerna lyckas. Dessutom har upplägget med flextid gjort att jag har kunnat sluta tidigare vissa dagar när det har behövts, för att kunna fortsätta spela hockey på hög nivå på fritiden.

Viktor

– Jordbruksverkets traineeprogram har varit en utmärkt möjlighet att komma in i rollen som systemutvecklare. Under den första perioden fick vi olika utbildningar, lärde känna varandra och samarbetade i ett programmerings­projekt och efter några månader kände vi oss väl förberedda att börja jobba i de olika teamen på Jordbruksverket.

– Jag tycker att Jordbruksverket har varit väldigt välkomnande med trevliga och hjälpsamma kollegor. Och det faktum att vi i vår traineegrupp fortfarande träffas ofta gör arbetsdagarna extra roliga!

Carl-Olof

– Efter trainee­programmet och något år som system­utvecklare, är jag nu teamledare för ett av utvecklings­teamen. I min roll har jag haft nytta av att fått se en stor bredd av Jordbruks­verket, träffa många olika människor och få lära mig mycket om Jordbruks­verket som helhet.

– Mitt team tar emot traineer under praktik­perioden, och jag är dessutom en av utbildarna under Agil-veckan, där vi går igenom metoder som agil, scrum och lean med roliga övningar.

Senast uppdaterad:

Till toppen