Bin och humlor

Bin och humlor är mycket värdefulla för jordbruket och för eko­systemen i stort. Som pollinatörer bidrar de till både den svenska livsmedelsproduktionen och till den biologiska mångfalden.

På denna sida finns information om framförallt bihälsa och smittskydd kopplat till honungsbin och humlor, men det finns även information om pollinering, ekologisk biodling och om olika stöd som du kan söka.

Vill du ha praktiska tips om hur du sköter dina bin eller hur du blir biodlare finns det material som Jordbruksverket har tagit fram. Du kan även ta kontakt med exempelvis en biodlarförening.

Visste du att begreppet bin egentligen inkluderar även humlor? På denna sida skriver vi bin och humlor för att det ska bli så tydligt som möjligt, även om det inte är det mest korrekta. Den mesta av informationen riktar sig till dig som håller honungsbin eller humlor, men det finns även information som även handlar om vilda bin och humlor.

Om du har honungsbin

Det finns regler som du måste följa när du har honungsbin. Syftet med reglerna är att förhindra att vissa sjukdomar och skadegörare sprider sig fritt.

Du har ett ansvar som biodlare

Du som har bin har ansvar för djurens hälsa. Du har också ansvar för att arbeta förebyggande för att hindra spridning av smittsamma sjukdomar. Detta gäller även när du under en kortare period ansvarar för skötseln av bina till exempel om du lånar eller hyr en bikupa över sommaren. Kom ihåg att det är bättre att förebygga än att bekämpa. Och friska bin är produktiva bin!

Du som har bin ska också ha kunskap om bland annat följande:

  • vilka sjukdomar och skadegörare som kan drabba bin
  • hur du ska förebygga och hindra spridning av smittsamma sjukdomar
  • samspelet mellan djurhälsa, djurskydd och människors hälsa
  • god praxis i fråga om djurhållning
  • resistens mot behandlingar, exempelvis kan varroakvalster bli resistenta mot apistan, apivar och polyvar yellow.

Det viktigaste du som biodlare måste göra för att hindra smittspridningen av sjukdomar på honungsbin enligt de regler som finns är det här:

  • anmäla till länsstyrelsen var dina bisamhällen är uppställda
  • anmäla till bitillsynsmannen eller länsstyrelsen om du misstänker eller vet att dina bin är sjuka eller angripna av en smittsam sjukdom
  • föra register (läkemedelsjournal) över läkemedel du använder för att behandla dina samhällen mot varroa­kvalster, det gäller också vid behandling med organiska syror som inte är klassade som läkemedel
  • förvara material som vax, honung, begagnade bikupor och annan utrustning så att bin inte kommer åt det
  • be om tillstånd från bitillsynsmannen om du vill flytta bin, vax, bikupor eller annat ut från en zon som är förklarad som smittad
  • bara använda foder från registrerade foderföretagare.

Ta hand om animaliska biprodukter

Du måste ta hand om döda djur, honung, bivax, drottninggelé, propolis eller pollen det vill säga animaliska biprodukter på ett smittsäkert sätt.

Sjukdomar och skadedjur hos bin

Både yngel och fullvuxna bin kan bli sjuka eller drabbas av skadedjur. Sjukdomar kan orsakas av bakterier, svampar, virus, encelliga djur eller kvalster men kan också bero på störningar i binas ämnesomsättning. Några av sjuk­domarna är relativt ofarliga, men några kan försvaga eller fullständigt förstöra dina bisamhällen.

Det finns några sjukdomar och skadegörare som vi i Sverige övervakar för att de är skadliga för bisamhällena och reglerade enligt lag. Det gäller:

  • varroakvalster, Varroa destructor
  • amerikansk yngelröta, Paenibacillus larvae
  • trakékvalster, Acarapis woodi
  • lilla kupskalbaggen, Aethina tumida
  • tropilaelapskvalster, Tropilaelaps spp.
  • europeisk yngelröta, Melissococcus plutonius

Av dessa är det bara varroakvalster, amerikansk yngelröta och europeisk yngelröta som hittills har påträffats i Sverige.

Lilla kupskalbaggen kan drabba både honungsbin och humlor.

Det finns även andra djur som kan orsaka problem för biodlingen. Sammetsgetingen (Vespa velutina) är en sådan. Det är en invasiv främmande art som Naturvårdsverket har ansvaret för.

Förebyggande arbete

För att förhindra spridning av smittsamma bisjukdomar i allmänhet och amerikansk yngelröta i synnerhet, är det förebyggande arbetet viktigt. Det gäller för alla biodlare. Det är bättre att förebygga än att bekämpa! Och friska bin är produktiva bin.

Förebyggande arbete som kan göra skillnad

Allt som du som biodlare gör för att minska risken för att smittor kommer in i och utvecklas i dina bisamhällen eller i din bigård, eller sprids till andra bisamhällen och bigårdar kallas för biosäkerhet.

Det här är exempel på vad du kan göra för att minska risken för att dina bisamhällen ska drabbas av smittsamma bisjukdomar:

  • Se till att ha en hög vaxomsättning, i både yngelrum och skattlådor.
  • Genomför tillsyn av yngelrummet ett flertal gånger under yngelperioden. På så sätt har du möjlighet att se om samhället har drabbats av någon yngelsjukdom, som exempelvis amerikansk yngelröta.
  • Var försiktig med att använda samma material, foder och utrustning i dina olika bigårdar.
  • Rengör de biodlingsredskap som du använder inne i bikupan väl innan du använder dem i en annan bigård, exempelvis kupkniv.
  • Undvik att utfodra dina bisamhällen med honung från andras bigårdar.
  • Var försiktig när du köper bisamhällen från andra biodlare. Ställ gärna krav på att biodlaren har provtagit dem för amerikansk yngelröta och att prov­svaret visar att de är fria från sporer.
  • Om du skaffar begagnade redskap, ramar eller bikupor, se till att de är väl rengjorda innan du börjar använda dem.
  • Använd inte utbyggda vaxkakor som kommer från en annan biodlare.
  • Om du inte själv smälter om ditt vax - lämna in dina ramar för omsmältning hos en anläggning som är registrerad hos Jordbruksverket för omsmältning av vax.
  • Om du använder gemensam utrustning för slungning och honungshantering - gör rent utrustningen ordentligt mellan varje användare.

Att förnya vax – ett sätt att förebygga sjukdom

Ett exempel att arbeta förebyggande är att byta ut gammalt vax. Det kan förhindra utbrott av amerikansk yngelröta, kalkyngel, nosema och europeisk yngelröta.

Cellerna i yngelrummet och i skattlådorna består av vax, i vilket olika typer av ämnen, material och mikroorganismer lätt ansamlas och ackumuleras över tid. Detta gör att risken för att bisamhället ska drabbas av olika sjukdomar ökar ju äldre vaxet blir. Därför är det bra att ha en hög omsättning på vaxet i bigården.

Ha en plan för att byta ut vax

Du bör se till att ha en plan för att regelbundet förnya vaxet i dina bikupor. Hur ofta du bör byta vax i yngelrum och skattlådor, beror på vilka förutsättningar du har. Faktorer som kan påverka är exempelvis:

  • om du regelbundet tar prov för amerikansk yngelröta (förekomst av sporer)
  • om du har din bigård i ett riskområde för en viss sjukdom
  • eventuell förekomst av andra biodlingar i närheten.

Ett bra riktmärke är att försöka förnya allt vax i bigården vart tredje till vart femte år. Du ska välja det som är mest lämpligt för just din biodling.

Minska risken för smittor

Genom att byta vax minskar risken för att dina bin ska bli sjuka eftersom många sjukdomar sprids med gammalt vax antingen via bakterier eller svampar.

Bitillsyn

Som biodlare ingår du i bitillsynen tillsammans med bitillsynsmannen, länsstyrelsen och Jordbruksverket. Din roll som biodlare består i huvudsak av att du ska vara uppmärksam på hur dina bin mår, arbeta förebyggande och anmäla till bitillsynsmannen om du misstänker sjukdomar. Du är också skyldig att hjälpa bitillsynsmannen om hen behöver undersöka, behandla eller förinta bisamhällen.

Svärmar i träd och bostäder

Du kan få besök av en bitillsynsman om du äger ett hus eller ett träd där förvildade honungsbin har flyttat in. Bitillsynsmannen kan behöva bekämpa bisjukdomar på din mark och i dina byggnader om det behövs. Om bitillsynsmannen inte har anledning att misstänka att en svärm är drabbad av någon sjukdom är det däremot inte hens ansvar att ta hand om svärmen.

Det finns biodlare som kan ta hand om svärmar.

Extern länk.Svärmtelefonen (biodlarna.se)

Om du har humlor

Om du har humlor finns det regler som du måste följa. Du ska alltid registrera din anläggning, i vissa fall ska den också vara godkänd och du ska ha kunskap om vad som gäller för humlor.

Du som har humlor har ett ansvar

Du som har humlor har ansvar för deras hälsa. Du har också ansvar för att arbeta förebyggande för att hindra spridning av smittsamma sjukdomar. Detta gäller även när du under en kortare period ansvarar för humlorna till exempel om du köper in humlesamhällen för pollinering av dina odlingar.

Du som håller humlor ska bland annat ha kunskap om

  • vilka sjukdomar och skadegörare som kan drabba humlor
  • hur du ska förebygga och hindra spridning av smittsamma sjukdomar
  • samspelet mellan djurhälsa, djurskydd och människors hälsa
  • god praxis i fråga om djurhållning
  • resistens mot behandlingar av sjukdomar.

Aktuella restriktionsområden för honungsbin och humlor

Du behöver känna till var det finns områden som är smittförklarade då det bland annat påverkar din möjlighet att flytta bin och humlor. I dag finns det kartor över smittade områden med amerikansk yngelröta samt för varroakvalster. Informationen uppdateras löpande. Du kan prenumerera på sidan med aktuella restriktioner som gäller för bin och humlor.
På sidan om Aktuella restriktioner finns också information om vilka regler som gäller vid utbrott av amerikansk yngelröta och varroakvalster.

Handel med honungsbin och humlor

När du ska flytta honungsbin och humlor mellan länder finns det regler som du behöver ta hänsyn till. Kraven gäller oavsett i vilket syfte du flyttar djuren. Att flytta djuren innebär att du tar in djur till Sverige eller för ut djur från Sverige.

Flytta honungsbin och humlor mellan länder inom EU

Allmänna krav när du flyttar djur

Oavsett om du ska flytta djuren inom Sverige eller mellan länder ska du på alla sätt du kan förhindra att sjukdomar sprids. Det kallas för biosäkerhet det vill säga att du arbetar förebyggande.

Djuren ska vara friska när du flyttar dem och de ska inte ha kommit i kontakt med andra djur som kan ha varit smittade. Du ska även se till att

  • djurens hälsa inte äventyras under transporten
  • transporten inte orsakar spridning av sjukdomar
  • utrustning och transportmedel rengörs och desinficeras.

Du som tar in djur från ett land inom EU

Tar du in bin och humlor ska du

  • se till att djuren har ett hälsointyg (humlor som kommer från godkända produktionsanläggningar har inte ett hälsointyg utan åtföljs i stället av en egenförsäkran från avsändaren)
  • kontrollera att djuren ser friska ut och inte heller visar några tecken på sjukdom.

Om du har bin som inte ser friska ut eller visar tecken på sjukdom ska du genast kontakta bitillsynsmannen. Du ska också hålla djuren isolerade tills du har fått vidare instruktioner från bitillsynsmannen.

Om du har humlor kontaktar du en veterinär inom Jordbruksverkets distriktsveterinär­organisation.

Förbud mot att flytta honungsbin till vissa länder på grund av päronpest

Under perioden 15 mars–30 juni är det inte tillåtet att föra bin och bibostäder till områden eller länder som är skyddade zoner för päronpest. Ett exempel på en sådan skyddad zon inom Europa är Finland. Men även Estland, Lettland, Litauen, Slovenien, Slovakien, Irland, Spanien, Frankrike och Italien är länder som berörs. För mer information kontakta Jordbruksverkets växtregelenhet.

Flytta annat än levande djur mellan länder inom EU

Ska du flytta annat som hör ihop med bin och humlor som avelsmaterial, olika biprodukter som inte ska användas som livsmedel och livsmedel finns det också regler som du behöver känna till.

Flytta honungsbin och humlor till eller från länder utanför EU

Det finns regler som du måste följa om du ska flytta djur mellan Sverige och länder utanför EU. Generellt gäller att de regler som finns för flytt mellan länder inom EU även gäller för flytt mellan EU och andra länder. Det innebär exempelvis krav på registrering av anläggning och krav på hälsointyg. Men det kan finnas undantag, beroende på vilka avtal som finns. Det kan finnas avtal mellan EU och länder utanför EU. Det kan också vara så att Sverige har avtal med länder utanför EU.

Ska du flytta bin mellan EU och länder utanför EU är det därför viktigt att du i god tid tar reda på vad som gäller. Det kan exempelvis finnas fler krav än de generella som listas nedan, och det kan också vara så att vissa av de generella kraven nedan inte gäller.

Det är bara vissa länder utanför EU som det är tillåtet att ta in djur från.

Om du har en anläggning för hantering av vax

Om du har en anläggning där du tar emot, smälter och rensar vax från biodlare eller bara lagrar sådant vax behöver du registrera verksamheten hos Jordbruksverket. Kraven på registrering gäller även om du på din anläggning tar emot andra biprodukter från biodlare och som inte är avsedda att användas som livsmedel.

En registrerad anläggning ska ha möjlighet att på ett bra sätt lagra och behandla inkommande material och hantera rester på ett sätt som inte innebär någon risk för människors och djurs hälsa. Du ska

  • kunna rengöra och desinficera lokalerna
  • se till att det finns skyddsanordningar så att det inte kommer in skadegörare som insekter, gnagare och fåglar
  • hålla utrustningen ren
  • lagra färdiga produkter så att de inte kontamineras till exempel av inkommande obehandlat material
  • följa de krav som finns för insamling, transport och spårbarhet.

Pollinering

Bra pollinering har stor eller avgörande betydelse för skördenivån i flera grödor. Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinatörerna av lantbruks- och trädgårdsgrödor i Sverige. De ökar skörden främst i odling av raps, klöverfrö, åkerböna, äpplen, jordgubbar och tomater.

För den enskilde växtodlaren kan en bra pollinering i höstoljeväxter ge ända upp till 15 procent ökad skörd. I röd- och vitklöverfrö är skörden helt beroende på om det finns pollinerande insekter och i åkerböna höjer humlor både skörd och kvalitet.

Inom frukt- och bärodling har honungsbin, både odlade och vilda humlor samt solitärbin en betydande roll för både totalskörd och fruktens kvalitet. För hela den gröna näringen uppskattade Jordbruksverket värdet av honungsbinas pollineringstjänster inom lantbruk och yrkesmässig trädgårdsodling i Sverige till mellan 315 och 645 miljoner kronor år 2019.

Biväxter

I vår broschyr Blommor för bin kan du läsa om över 500 örter som är mer eller mindre bra för honungsbin och andra vilda bin. Växterna är graderade efter attraktionskraft på blommor i en skala från 0 till 4. Det finns också uppgifter om till exempel pollenfärg, nektarns sockerhalt och potentiell honungsskörd.

Sälja honung och honungsprodukter

Det finns en checklista på verksamt.se för dig som vill starta biodling i kommersiellt syfte eller sälja honung och andra produkter från biodling. Genom att svara på ett antal frågor om din verksamhet får du reda på vilka tillstånd du behöver söka och vilka uppgifter du behöver lämna till olika myndigheter. Det finns också mer information om honung och biodling hos Livsmedelsverket.

Ekologisk biodling

Du som har en ekologisk biodling måste följa särskilda regler för att dina bin och biodlings­produkterna ska räknas som ekologiska. Du ska till exempel placera bikuporna så att bina huvudsakligen samlar pollen och nektar från ekologiska odlingar. Reglerna gäller utöver de andra reglerna för biodling som vi tar upp på den här sidan.

På den här sidan informerar vi om EU:s regler för ekologisk produktion.

Om du är certifierad enligt ett privat regelverk, till exempel KRAV eller Demeter, ska du även följa de reglerna. Dessutom kan de företag som köper dina produkter ha ytterligare regler eller krav.

Var noga med dokumentationen

För register över dina bigårdar och notera vad du gör och när du gör det. Alla flyttar av bin eller skattlådor ska framgå av din dokumentation. Fråga ditt kontrollorgan om de har en mall du kan använda, så att du säkert får med alla uppgifter.

Stöd till biodling

Från och med 2023 kan du som biodlare söka stöd för biodling inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Det finns flera olika stöd du kan söka, exempelvis startstöd och investeringsstöd. Stöden söker du hos länsstyrelsen. Du kan även ta del av kompetensutvecklingsåtgärder, som utbildning eller studieresor.

Det finns också ett särskilt stöd till just biodlingssektorn. Det ersätter det tidigare nationella honungsprogrammet. Stödet lämnas för åtgärder som genererar kollektiv nytta för biodlingssektorn. Det är alltså inte ett stöd direkt till enskilda biodlare. Syftet med stödet är att bidra till bättre villkor för biodlingen så att produktionen av honung och andra biodlingsprodukter kan öka och produkterna kan säljas till bra priser, vilket tillsammans stärker näringen. Stödet ska också stärka sektorns konkurrenskraft och öka antalet yrkesbiodlare. Stödet söker du hos Jordbruksverket.

Rådgivning

Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med andra aktörer utvecklat en tjänst som gör det möjligt för dig som biodlare att boka tid med en regional birådgivare. Syftet är att underlätta för dig som biodlare att hitta rätt och relevant information.

Kontakta oss om du har frågor

Om du behöver komma i kontakt med en bitillsynsman eller om har frågor om bin och sjukdomar kontaktar du länsstyrelsen. Vilken länsstyrelse som ansvarar för vilka län kan du läsa mer om i avsnittet Bitillsyn.

Om du har frågor om bihälsa, förebyggande arbete mot skadegörare, pollinering eller problem med konkurrens mellan honungsbin och vilda bin kan du kontakta Jordbruksverkets rådgivare Björn Gustavsson.

Om du har andra frågor om bitillsyn och gällande regler om exempelvis flytt av bin och humlor inom Sverige ska du kontakta bitillsynen på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

Om du har frågor om hantering eller förflyttning av animaliska biprodukter (som vax med mera) eller om foder ska du kontakta Jordbruksverkets djurhälsoenhet.

Om du har frågor om att flytta bin och humlor mellan länder ska du kontakta Jordbruksverkets djurinförselenhet.

Om du har frågor om läkemedel för bin och läkemedelsjournal, kontakta teamet för veterinära frågor på Jordbruksverkets enhet för internationella frågor och djurhälsopersonal.

Om du har frågor om reglerna för ekologisk produktion kan du kontakta Jordbruksverkets växtregelenhet.

Författningar

Söker efter grundforeskrifter:
1992:38

Söker efter grundforeskrifter:
2021:47

Söker efter grundforeskrifter:
2021:13

Söker efter grundforeskrifter:
2006:84

Söker efter grundforeskrifter:
2007:21

Söker efter grundforeskrifter:
2019:75

Senast granskad: 2022-04-26