Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Tillstånd för verksamheter med hundar och katter

I vissa fall krävs det tillstånd för att ha hundar och katter. Du måste till exempel söka tillstånd för att ha hunddagis, hund- eller kattpensionat eller omplaceringshem för djuren. Du måste även ha tillstånd för att få ha många egna djur.

Alla som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter, säljer eller tar emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring ska söka tillstånd. Däremot krävs inte samma typ av tillstånd för veterinärkliniker eller djursjukhus.

Vad är det för skillnad mellan håller och förvarar?

  • Den som håller ett djur har hand om egna eller andras djur och ansvarar för dessa utan att ta betalt. De flesta som har djur som sällskap håller dessa.
  • Den som förvarar ett djur tar emot andras djur mot ersättning eller i syfte att förmedla djuren. Det gäller till exempel dem som driver hunddagis, hund- och kattpensionat och omplaceringshem.

Vem kan söka tillstånd?


Både fysisk och juridisk person kan söka tillstånd. Det betyder både enskilda personer och föreningar, kooperativ eller företag. Om flera enskilda personer vill ha ett gemensamt tillstånd bör de gå ihop i till exempel en förening. Undantag kan gälla för personer i gemensamt hushåll som har verksamhet i hemmet.

Platsen där du bedriver verksamhet


Du måste söka tillstånd oavsett om du har verksamheten i ditt hem eller på annan plats. Lokalerna ska godkännas av länsstyrelsen. Om du byter lokaler måste du söka nytt tillstånd.

Det här gäller för hundar

Det här gäller för katter


Tillstånd krävs för den som
  • håller tio eller fler katter äldre än tolv månader, till exempel har hand om egna katter eller håller katter på foder
  • föder upp tre eller fler kullar per år
  • upplåter tre eller fler katter per år
  • säljer katter från tre eller fler kullar per år av egen uppfödning
  • säljer tre eller fler katter per år från annans uppfödning
  • förvarar eller utfodrar fyra eller fler katter  
  • bedriver yrkesmässig verksamhet.

Så söker du tillstånd


Du lämnar din ansökan till länsstyrelsen i det län där du har din verksamhet. Länsstyrelserna har en e-tjänst för ansökan om tillstånd för verksamhet djurlänk till annan webbplats. Du kan också använda blanketterna här till höger. Länsstyrelsen bedömer verksamheten, platsen där djuren ska vistas och lämpligheten hos den som söker tillstånd.
   
Om länsstyrelsen säger nej till din ansökan om tillstånd har du möjlighet att överklaga. I beskedet från länsstyrelsen får du veta hur du överklagar.
 

Brottsligt att inte ha tillstånd


Det är ett brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd för verksamhet som kräver att du har det. Den som driver en verksamhet utan tillstånd riskerar åtal och kan dömas till böter eller fängelse.
Blanketter
Bestämmelser
Frågor och svar

Kontakt


Tack för hjälpen!