Version: 3.0.16 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.16 Tid: 20190122-1020 |
I en på många sätt orolig värld har FN:s medlemsländer gjort en stor kraftsamling för framtiden. Under namnet Agenda 2030 har FN enats om 17 globala mål för miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Vad har det med Jordbruksverket att göra? En hel del faktiskt, eftersom mycket av det vi arbetar med knyter an direkt till många av FN:s hållbarhetsmål.
FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO (Food and Agriculture Organization) konstaterar att jordbruket och tillgången till mat ligger i kärnan av hela det globala hållbarhetsarbetet. Utan mat, mark och vatten faller även de andra hållbarhetsmålen. För att uppnå målen behöver världens länder arbeta på ett integrerat sätt med målen och de tre dimensionerna av hållbarhet.
Som bred sektorsmyndighet arbetar vi på Jordbruksverket sedan länge med avvägningar mellan olika hållbarhetsaspekter. Det ingår i vårt uppdrag från regeringen och är något vi gör i vår vardag och som vi fortsätter med.
Vi har också arbetat med ett särskilt regeringsuppdrag kring Agenda 2030. Där har vi redovisat hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor kopplat till FN-målen. I 12 av de 17 målen i Agenda 2030 finns det en direkt koppling till Jordbruksverket och de flesta andra har någon form av anknytning till vår verksamhet.
Här kan du dels se alla de 17 målen i Agenda 2030, dels läsa exempel på vad Jordbruksvekret arbetar med inom de mål som berör oss mest.
Vi arbetar sedan flera år tillbaka med tjänsteexport inriktad på sunda policyramverk för en hållbar livsmedelsproduktion. Vi har haft ett omfattande arbete med Georgien och arbetar nu med Moldavien. Dessutom bidrar vi med underlag till regeringen om hållbart utnyttjande av naturresurserna och jordbrukets betydelse för att bekämpa fattigdom. Globala handelsfrågor har också stor betydelse.
Ett stort område för oss. Vi bidrar med stöd, rådgivning och kunskap som syftar till ökad produktivitet och en god miljö, företagande och sysselsättning på landsbygden. Vi arbetar bland annat med frågor kring djurskydd och djurhälsa, växtskydd, genetiska resurser och global handel.
Vi arbetar för en god djurvälfärd och minskad antibiotikaresistens, vilket är till nytta även för människors hälsa. One health är ett samlingsbegrepp för detta arbete.
Jämställdhet är ett tvärgående mål i strukturfonderna och ingår i vårt arbete med landsbygdsprogrammet.
Vi värnar naturresursen vatten bland annat genom att minska växtnäringsförluster och anpassa användning och ha en säker hantering av växtskyddsmedel. Vi har till exempel också gjort ett stort arbete med balanserade avvägningar som underlag till regeringen kring införandet av vattendirektivet.
Vi arbetar med förnybar energi, till exempel gödselbaserad biogas. Vi ger också stöd för energieffektiviseringar i lantbruket.
Vi arbetar på olika sätt för en god konkurrenskraft i jordbruket. Det kan handla om allt från stödutbetalningar till analyser och kompetensutveckling för företag. Vårt arbete kring lokalt ledd utveckling (LLU) knyter ihop olika fonder och aktörer för bättre effekt. Vårt arbete med tjänsteexport bidrar till detta mål på det internationella planet.
Konsumtion och produktion hänger nära samman med varandra. En livsmedelsproduktion till nytta för konsumenten ingår i vårt uppdrag, inklusive arbete med miljömålen och matsvinn. Vi jobbar med hållbarhet i hela livsmedelskedjan. Vi bidrar med stöd, kunskap, rådgivning, kommunikation och analyser.
Globalt mycket viktigt område. Jordbruket påverkar och påverkas av klimatförändringarna. Vi arbetar med bland annat med rådgivning, stöd och analyser.
Havs- och fiskerifonden är ett viktigt verktyg för oss när det gäller detta mål. Vi bidrar även med underlag för att minska stöd till fisket som bidrar till utfiskning och har tagit fram strategier för yrkesfisket, vattenbruket och fritidsfisket. Vårt arbete för att minska övergödningen i Östersjön har också betydelse för detta mål.
Stort område för oss. Aktivt jordbruk, inklusive betande djur, är en förutsättning för biologisk mångfald. Vårt eget miljömål Ett rikt odlingslandskap är ett viktigt redskap, liksom våra miljöersättningar inom landsbygdsprogrammet. Likaså arbetar vi med detta genom vårt arbete med CITES (skydd för hotade växter och djur), växtskydd och växtnäring.
Ett mål som fokuserar på verktygen och styrmedlen. Vi har mycket att bidra med, inte minst genom tjänsteexporten och genom underlag till regeringskansliet.
För att lyckas i hållbarhetsarbetet är samverkan den viktigaste faktorn. Det gäller både nationellt och internationellt och med olika typer av samhällsaktörer inom den privata sektorn, det civila samhället och andra myndigheter. Inte minst samverkar vi med Skogsstyrelsen, som precis som vi är en sektorsmyndighet med fokus på de gröna näringarna. Vi ingår också i GD-forum, som är en plattform för svenska myndigheter i samverkan för Agenda 2030.
Mer information om de globala målen för hållbar utveckling finns här på webbplatsen, globala målen för hållbar utveckling.På den här sidan finns alla 17 globala mål,
där du kan få veta mer
Sidan senast uppdaterad: 2017-12-21
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar:
måndag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/33307.html