Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Länderna i EU har gemensamma regler som gäller när växterna flyttas inom EU eller inom ett enskilt EU-land. Syftet med reglerna är att minska risken att allvarliga växtskadegörare kommer in i och sprids inom EU. Därför krävs växtpass när du handlar med eller flyttar växter och växtprodukter. Växtpasset ska visa att växterna är fria från allvarliga skadegörare.
Observera att de regler som vi hänvisar till på den här sidan gäller fram till och med den 14 december. Du kan läsa om de regler som gäller efter den 14 december här.
Om du handlar med länder utanför EU ska växterna oftast ha ett sundhetscertifikat i stället. Läs mer om sundhetscertifikat här.
Som växter räknas levande växter och levande växtdelar. Levande växtdelar är till exempel färska frukter, grönsaker och snittblommor. Frön som används som utsäde räknas också som växter.
Växtprodukter är material av växter, t.ex. torkade, frysta eller konserverade växtdelar, frön som inte används som utsäde och trä.
Både hela plantor och sticklingar, lökar, knölar, rhizomer, ympkvistar med mera räknas som växter för plantering. Även frön som används som utsäde är växter för plantering.
Vissa växter behöver växtpass för att få säljas eller på annat sätt flyttas inom Sverige och övriga länder i EU. Det gäller växter som kan vara värdar för karantänsskadegörare. Karantänsskadegörare är allvarliga växtskadegörare i form av insekter, kvalster, nematoder, svampar, bakterier, virus och virusliknande organismer som inte finns inom EU eller endast finns i begränsad omfattning och som kan få stora ekonomiska konsekvenser om de sprids.
Kravet på växtpass gäller för ett begränsat antal växter och växtprodukter som till exempel vissa plantor, frukter, trä och träprodukter, utsäde, lökar och rotknölar. Växtpasset intygar att växten ingått i ett system för produktionskontroll och att den är fri från sådana skadegörare.
Kravet på växtpass gäller för ett begränsat antal växter och växtpasset ska följa med olika långt i handelsledet beroende på vilken växt det är.
Titta på figuren nedan, och listorna som den hänvisar till, för att se vilka växter som ska ha växtpass. De gröna, vågräta rutorna visar olika aktörer i producent- och handelsled. De gråa, vågräta rutorna visar den som ska använda växterna, antingen yrkesmässig odling eller slutkonsument. Pilarna visar hur långt i handelsledet växtpasset ska följa med.
Listorna är en översikt och innehåller inga detaljer. Du kan söka i dem, till exempel efter olika växtslag eller ett visst land. Sökfunktionen får du fram genom att trycka Ctrl+F. Om du är osäker på exakt vad som gäller i ditt fall kan du kontakta Jordbruksverkets växtregelenhet för mer information.
På grund av risken att växterna smittas av bakterien Xylella fastidiosa behöver fler växtarter växtpass. Bland annat gäller det nu även många vanliga perenna växter som tidigare inte behövt växtpass. Det innebär att reglerna om växtpass nu berör fler företag. Några exempel på växter som nu kräver växtpass är Lavendula, Rosmarinus och Vinca. Fler värdväxter för Xylella upptäcks hela tiden. Under Mer information hittar du den aktuella listan över värdväxter för Xylella som ska ha växtpass. Där hittar du också mer information om sjukdomen.
Det finns skadegörare som är spridda i stora delar av EU men som finns i mycket begränsad omfattning, eller inte alls i andra delar. Ett land eller område kan vara så kallad skyddad zon för en växtskadegörare som är spridd i andra delar av EU.
Det innebär att växter eller växtdelar som du för in till en skyddad zon inte får föra med sig de växtskadegörare som den skyddade zonen gäller för. Växtpasset ska visa att växterna är godkända att föra in i den skyddade zonen.
Sverige är skyddad zon för tre skadegörare. Information om skadegörarna hittar du under Mer information. Dessa är
Om du misstänker att du har hittat någon av dessa skadegörare, kontakta länsstyrelsen eller Jordbruksverket.
Även i andra EU-länder finns skyddade zoner för olika skadegörare. Du hittar listan över dessa under Mer information.
Företag som vill producera eller handla med växter som ska till en skyddad zon ska vara registrerade hos Jordbruksverket.
Du som yrkesmässigt producerar eller handlar med växter och växtprodukter som kräver växtpass ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Du som behöver kunna utfärda växtpass i din verksamhet kan ansöka om tillstånd för detta hos Jordbruksverket.
I e-tjänsten kan du både söka tillstånd för att utfärda växtpass och anmäla din yrkesmässiga produktion. Om du inte har möjlighet att söka via e-tjänsten ska du kontakta Jordbruksverket via e-post.
Jordbruksverket kontrollerar att de som producerar växter följer reglerna för växtpass. Vi gör också stickprovskontroller hos dem som säljer vidare till detaljhandel eller konsument för att kontrollera att växter och produkter som förts in från andra EU-länder uppfyller kraven. Det finns ingen gränskontroll mellan EU-länderna.
E-tjänster
Prenumerationer
Mer information
Bestämmelser
Föreskrifter om skyddsåtgärder mot spridning av växtskadegörare (Upphör att gälla den 13 december 2019)
Sidan senast uppdaterad: 2019-11-07
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/15901.html