Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Jakt och viltvård är en viktig del av ett mångsidigt användande av landskapet. Viljan att kunna få viltkött och rekreation genom jakt skapar viktiga drivkrafter att vårda det jaktbara viltet.
Viltvård handlar ofta om att motverka de negativa effekterna av ett storskaligt brukande, genom att skapa en variation i landskapet och binda samman livsmiljöer. Vad vi idag kallar grön infrastruktur är något som jägare har arbetat med länge.
Nedan hittar du exempel på hur du kan vårda vilt i slättbygden, och samtidigt gynna biologisk mångfald. Klicka på bilderna för att läsa mer.
Här kan du se några möjligheter att kombinera effektiv och rationell växtodling med viltvårdande insatser på en typisk växtodlingsgård. Se exempel från gården Valterslund.
Generellt kan man säga att slättbygdens vilt gynnas av ett varierat odlingslandskap, där viltet har tillgång till vår- och höstsådda grödor, träda och fleråriga vallar eller skyddszoner. Du kan gynna viltet genom att binda samman värdefulla miljöer som åkerholmar och viltåkrar med ett nätverk av skyddszoner, kantzoner och osådda remsor. Områden som inte behandlas med växtskyddsmedel är värdefulla för viltet, eftersom ogräs och insekter är viktig föda under delar av året. Öppna diken, vattendrag och våtmarker är andra viktiga miljöer.
Viltåker räknas som träda om du vill sätta en grödkod på den. Du får då också tänka på vilka villkor som ur den synvinkeln kan gälla för din viltåker.
Du hittar mer information om viltvård och viltarterna på Svenska Jägareförbundets webbplats.
Sidan senast uppdaterad: 2019-04-02
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/ettriktodlingslandskap/mangfaldpaslatten/vardaviltpaslatten.4.eb81582149e826b3c6a5f60.html