Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Du vinner flera saker på att certifiera din produktion. Dels kan du sälja dina produkter som ekologiska, dels har du rätt till ersättning inom landsbygdsprogrammet.
För att din produktion ska bli certifierad måste den kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan. Det går till så att du ingår ett avtal med ett sådant organ där du förbinder dig att följa reglerna och att ta emot kontrollbesök. När de godkänt din produktion får du ett certifikat, och har rätt att märka dina produkter som ekologiska.
Du hittar länkar till alla kontrollorgan under Organisationer i menyn.
De här företagen kontrollerar ekologisk primärproduktion samt produktion, beredning och distribution av foder och utsäde samt import och export av varor inom dessa områden:
Intertek Certification AB kontrollerar endast produktion, beredning och distribution av foder och utsäde samt import och export av varor inom dessa områden.
ProSanitas Certifiering kontrollerar svampodling.
De här företagen kontrollerar förädlade livsmedel samt import och export av förädlade livsmedel:
Du certifierar din produktion enligt EU-reglerna, som är den nivå som krävs för att du ska få sälja dina produkter som ekologiska. Du får då använda EU-märket på dina produkter. EU-märket finns för nedladdning på EU-kommissionens webbplats.
Om du vill kan du dessutom certifiera din produktion enligt KRAV:s eller Demeterförbundets regler. De kan ha regler som i vissa avseenden är striktare än EU-reglerna. Certifierar du din produktion i enlighet med KRAV:s eller Demeters regler får du också använda deras märken på dina produkter. Läs mer på deras webbplatser, som du hittar i menyn under Övriga organisationer.
Det är obligatoriskt att märka ekologiska produkter med EU-märket. Du kan använda KRAV:s eller Demeterförbundets märke också om du är certifierad enligt deras regelverk, men i så fall tillsammans med EU-märket. Mer information om EU-märket hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.
För att få använda EU-märket ska du bland annat använda ekologiskt utsäde och variera växtföljden, och du får inte använda mineralgödsel som inte har naturligt ursprung. Du får inte heller använda kemiska bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer. Om du har djur ska de i första hand äta ekologiskt foder från din egen gård. Ekologiska djur ska ha möjlighet till utevistelse, helst bete. De ska också ges en möjlighet att bete sig naturligt.
För att reglerna för ekologisk produktion ska tillämpas på ett enhetligt sätt och bli tydliga att följa har LRF arbetat fram nationella riktlinjer för ekologisk produktion. Dessa branschriktlinjer är främst riktade till företag med ekologisk produktion. Syftet är att göra EUs regler för ekologisk produktion lättare att förstå och att reglerna tillämpas lika. Nu har KRAV övertagit ansvaret för att förvalta och utveckla riktlinjerna. Du hittar de nationella riktlinjerna i menyn under Mer information.
Du kan inte kombinera ekologisk produktion med annan produktion om det innebär en risk för att produkterna kan förväxlas. Det betyder bland annat att du inte kan ha en konventionell och en ekologisk djurhållning med djur av samma djurart. Du kan inte heller odla både ekologiska och konventionella grödor av sorter om det är svårt att skilja de ekologiska sorterna åt från de konventionella.
Om du utöver din ekologiska produktion har konventionell djurhållning med djur av andra djurarter eller konventionell växtodling med andra grödsorter, så innebär certifieringen att du måste vara noggrann med att hålla isär ekologiska och konventionella produkter.
Om du odlar fleråriga grödor kan du ansöka om undantag för att få odla konventionellt och ekologiskt samtidigt. Det gäller även om sorterna är svåra att skilja åt. Kontakta ditt kontrollorgan för mer information om detta.
Foder till ekologiska djur ska i huvudsak vara certifierat ekologiskt. Det finns också krav på att viss andel av fodret till däggdjur och fjäderfä ska komma från den mark som du själv eller lantbrukare du samarbetar med brukar. En viss del av fodret får komma från mark som är under omställning till certifierad ekologisk odling. Du kan läsa mer om ekologisk djurhållning i menyn under Mer information.
Det finns en del undantag som automatiskt gäller för alla icke-certifierade ekologiska producenter. Du som har certifierad produktion måste däremot ansöka om undantag i följande fall:
Det finns fler fall som du som certifierad producent egentligen skulle behöva ansöka om undantag för, men Jordbruksverket har beslutat att ge alla certifierade producenter ett generellt undantag för dessa. Det gäller bland annat inköp av konventionella djur och retroaktiv omställning. Du hittar besluten i menyn under Bestämmelser.
Du kan certifiera produkter från växthus, trots att du inte kan få miljöersättning för den ytan.
Du kan även certifiera ekologiskt vattenbruk även om det inte heller för detta finns miljöersättning.
Det tar tid att ställa om till certifierad produktion. Normalt sett tar det två år för växtodling, och minst ett halvår för djurhållning, utom för fjäderfä. Din produktion ska kontrolleras av kontrollorganet redan under omställningstiden.
I regel får du inte sälja dina produkter som ekologiska förrän omställningen till certifierad produktion är klar.
I två fall kan du trots detta få sälja dina produkter som ekologiska redan från början, förutsatt att du har ansökt om och beviljats retroaktivt godkänd omställning. Det gäller om du har något av följande:
1. Mark som ingår i ett åtagande om ersättningar enligt programperioden 2014-2020
I det här fallet är det ditt kontrollorgan som beviljar retroaktiv omställning för marken.
2. Mark som har skötts ekologiskt i minst tre år utan att ha omfattats av ett åtagande inom miljöersättningen för ekologiska produktionsformer.
I det här fallet är det Jordbruksverket som beviljar din ansökan. Du ska först skicka ansökan till kontrollorganet som gör en bedömning av ansökan och sedan skickar den vidare till oss. I menyn under Mer information kan du läsa mer om retroaktiv omställning av växtodling.
Din produktion kontrolleras minst en gång om året av kontrollorganet. Om det vid kontrollen visar sig att du inte uppfyller alla villkor så kan kontrollorganet antingen ge dig en anmärkning, eller dra tillbaka ditt certifikat helt eller delvis.
Du kan i så fall förlora rätten att sälja dina produkter som ekologiska.
Du kan få ersättning både för omställning till ekologisk produktion och för certifierad ekologisk produktion i landsbygdsprogrammet. Under Mer information kan du läsa mer om ersättningarna för ekologisk produktion.
Organisationer
Sidan senast uppdaterad: 2019-11-13
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/19048.html