Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
Vattenbruk, eller akvakultur, är odling av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige odlar vi främst fisk, kräftor och musslor. Vattenbruk är en växande näringsgren på den svenska landsbygden. Här finns information för dig som funderar på att börja med vattenbruk. Du kan bland annat se hur du söker tillstånd.
Fisk och andra vattenbruksdjur odlas för konsumtion och för utsättning. Det finns drygt 100 matfiskodlingar i Sverige och lika många sättfiskodlingar. Omkring 10 företag odlar matkräftor och ett 60-tal odlar sättkräftor, musslor eller ostron.
En fiskodling kan vara allt från en liten jorddamm till en stor anläggning med tusentals fiskar. Odlingen kan vara intensiv eller extensiv. Odlar du intensivt utfodrar du fisken med torrfoder för att den snabbt ska växa till. I extensiv odling lever fisken av den föda som naturligt finns i vattnet. Den typen av odling kräver en mindre arbetsinsats av odlaren.
I Sverige är den viktigaste odlade fiskarten regnbåge. Dessutom odlas röding, ål, lax och öring. De flesta matfiskodlingarna finns i sötvatten. Men det är också möjligt att bedriva vattenbruk i skärgårds- och kustområden samt på land. Matfisken odlas främst i kassar. En kassodling är en flytande ram med en nätkasse. Anläggningen är oftast fäst vid botten eller stranden.
I Sverige odlas det, förutom fisk, även kräftdjur, musslor, ostron och alger. Den vanligaste odlingsmetoden för musslor är repodling. Den innebär att musslorna sitter på vävda nylonband eller rep. Banden eller repen är fästa med jämna mellanrum på långlinor som hålls flytande med hjälp av bojar. Även alger kan odlas på detta sätt.
Odling av sättfisk innebär att du odlar fisk som ska sättas ut i naturvatten eller sättas in på en annan odling för att tillväxa. Fisk sätts ut i sjöar och vattendrag för att
Sättfisk odlas i huvudsak i dammar och bassänger. Både naturdammar och gjutna betongdammar används. I gjutna dammar kan fisk även odlas inomhus. Regnbåge och öring är de vanligaste arterna som odlas för utsättning.
Här kan du läsa en intervju med Urban och Irene, fiskodlare sedan 30 år tillbaka.
Signalkräftan är en av 37 arter som satts på en lista över invasiva arter som omfattas av en ny EU-förordning. Här kan du läsa mer om hur den nya EU-förordningen påverkar fiske, transporter, odling och utsättning av signalkräftor.
Alla som vill starta vattenbruk måste ha tillstånd för verksamheten, det vill säga tillstånd för att få odla fisk eller vattenbruksdjur. Det gäller oavsett storlek på odlingen. Det tillståndet regleras i förordningen om fisket, vattenbruket och fiskenäringen. Du söker det hos länsstyrelsen.
Av tillståndet ska det bland annat framgå var din odling finns, vilka arter du får odla, om det du odlar ska gå till konsumtion eller utsättning, vilken metod du använder och eventuella villkor för utsättning och hälsokontroll. Varje år innan odlingssäsongen börjar måste du skicka in en årsrapport med uppgifter om verksamheten till Jordbruksverket.
Om du har en odling med foderförbrukning över 40 ton per år måste du också ha tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Detta regleras i miljöprövningsförordningen. För en sådan odling krävs även en miljökonsekvensbeskrivning. Av den ska det framgå vilka effekter verksamheten har på människor, djur, mark, vatten med mera. På Naturvårdsverkets webbplats finns information om vad som ska vara med i en miljökonsekvensbeskrivning.
För mindre odlingar mellan 1,5 och 40 ton foderförbrukning per år krävs inget tillstånd, men odlingen måste anmälas till kommunen. För en sådan odling kan det i vissa fall krävas en miljökonsekvensbeskrivning. I dessa fall är kraven på miljökonsekvensbeskrivning oftast lägre än för större tillståndspliktiga odlingar.
Hit skickar du ansökan om tillstånd eller anmälan:
Ta kontakt med länsstyrelsen eller kommunen om du undrar över hur du ska klassa din planerade anläggning eller andra frågor som rör tillstånd för miljöfarlig verksamhet.
Vill du starta en alg- eller sjöpungsodling ser tillståndsprocessen lite annorlunda ut. Att odla alger och sjöpungar är en tillståndspliktig verksamhet enligt 11 kap i Miljöbalken till skillnad från odling av fisk, musslor och kräftor som är undantagna enligt 11:11 § p2. Tillståndet prövas av mark- och miljödomstolen vilket innebär att ansökan ska åtföljas av en fullständig miljökonsekvensbeskrivning. Ska odlingen placeras i havet och upptar en areal på mindre än 0,3 ha finns ett undantag från tillståndsplikten i Förordning om vattenverksamhet m.m. 19 § p. 3. Verksamheten är dock anmälningspliktig och ska anmälas till länsstyrelsen.
Om du vill bedriva vattenbruk i strandnära miljöer krävs att du ansöker om dispens från strandskyddsbestämmelserna enligt miljöbalken. Beroende på om området är skyddat eller inte söker du dispens från strandskyddsbestämmelserna hos kommunen (oskyddade områden) eller hos länsstyrelsen (området ligger i nationalpark, naturreservat, biotopskydd eller Natura 2000-område).
Ska algerna användas till konsumtion ska du anmäla dig som primärproducent till länsstyrelsen.
Under huvudrubriken Djur på den här webbplatsen finns mer information om vilka regler som gäller för odling av fisk och andra vattenbruksdjur. Reglerna är framför allt till för att förhindra att djuren blir sjuka och att smitta sprids. Du måste kontrollera hälsan i din anläggning regelbundet och anmäla om du misstänker att djuren drabbats av sjukdomar.
Mer information finns även hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Har du frågor om uppfödning, odling och regler kan du också kontakta länsstyrelsen.
Den som driver vattenbruk kan söka stöd ur Europeiska fiskeriprogrammet. Det finns stöd för bland annat investeringar och miljövårdande åtgärder. Du kan till exempel få stöd för gårdsförsäljning av produkter från vattenbruket. Mer information om stöd till vattenbruk finns på våra sidor under rubriken Stöd.
Jordbruksverket lett arbetet med att ta fram en gemensam strategi och handlingsplan för svenskt vattenbruk. Arbetet med strategi och handlingsplan är en viktig del i Jordbruksverkets uppdrag att främja svenskt vattenbruk.
Strategin, som publicerades 2012, visar vägen för ett växande och hållbart svenskt vattenbruk fram till 2020 och ger en gemensam grund att stå på. Utmaningen är att kombinera ekonomisk, ekologisk och social hänsyn för att det svenska vattenbruket ska bli en säker, lönsam och framgångsrik bransch. Strategins uttalade vision är att ”Svenskt vattenbruk är en växande, lönsam och hållbar bransch med en etisk produktion”.
Handlingsplanen är verktyget för att omsätta strategin till handling. Planen blev klar 2015 och innehåller konkreta åtgärder som ska bidra till att strategins mål och vision uppnås till 2020. Arbetet med att genomföra åtgärderna pågår och fortsätter fram till 2020. Fortsatt samarbete och dialog mellan olika aktörer är nödvändigt.
Läs mer om strategin och handlingsplanen på webbplatsen Svenskt vattenbruk.
Under hösten 2011 har Jordbruksverket arbetat med att ta fram förenkling- och förbättringsförslag för svensk vattenbruksnäring. Arbetet har genomförts på uppdrag av regeringen.
I korthet innebär förslagen bland annat att tillsynen av vattenbruksverksamhet ska bli effektivare och bättre, samt att kostnaden för tillsyn ska sänkas. Det ska också bli lättare för vattenbruksföretag att hitta lämpliga områden att starta odling i. På vår webbplats samlar vi Jordbruksverkets yttranden. Där kan du läsa mer om vad Jordbruksverket föreslår i yttrandet som är publicerat den 8 december 2011.
Svensktvattenbruk.se är Jordbruksverkets webbplats för Sveriges vattenbruksföretagare och intresserad allmänhet. Där har Jordbruksverket samlat information som vattenbruksföretagare behöver för att driva sin verksamhet. På webbplatsen finns information om exempelvis:
Du hittar en länk till Svenskt vattenbruk under Myndigheter.
Jordbruksverket har en policy för hur vi ska arbeta med att främja fiskerinäringen, vattenbruket, fritidsfisket och fisketurismen. De åtgärder vi arbetar med ska alltid bidra till en långsiktigt hållbar utveckling av näringen både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. För att uppnå detta ska vi:
Nyhetsbrev
Mer information
Tack för hjälpen!
Sidan senast uppdaterad: 2018-03-21
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt