STATISTIK FRÅN
JORDBRUKSVERKET

Statistikrapport 2012:01

 

Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll

 

pm-pil.gifFörsta sidan - Sammanfattning pm-pil.gifStatistiken med kommentarer
pm-pil.gifTabeller pm-pil.gifDiagram pm-pil.gifFakta om statistiken
pm-pil.gifKontaktpersoner, mer information pm-pil.gifIn English

Gå till nästa tabell

 

15. Kolhydrattillförsel 1960-2010

15. Supply of carbohydrates 1960–2010

 

g per person och dag

Procent

 

1960

1970

1980

1990

20006

20086
 

20096
 

20106
 prel.

2010
 prel.

Bröd och spannmålsprodukter

141

133

134

147

154

172

171

172

46

Kött och köttvaror

3

3

5

4

4

5

5

5

1

Fisk, kräft- och blötdjur1

0

0

1

1

1

2

2

2

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjölk

22

22

25

22

21

20

19

19

5

Grädde och
mjölkpulver

1

1

1

1

1

1

1

1

0

Ost

1

1

1

1

1

1

1

1

0

Ägg

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Matfett2

0

0

0

0

0

1

1

1

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köksväxter

34

47

9

12

11

12

11

11

3

Frukt och bär

 

 

36

40

38

36

33

35

9

Potatis och potatisprodukter

38

33

31

30

26

31

31

31

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socker och sirap

78

58

54

39

29

18

19

19

5

Andra livsmedel3

16

24

32

36

44

50

50

50

13

Malt- och läskedrycker

12 4

22 4

11 5

16 5

23 5

245

245

255

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt livsmedel

346

344

340

349

354

373

368

370

99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholhaltiga drycker

..

..

24

34

34

44

44

44

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

..

..

342

352

357

377

373

374

100

1. Inkl. konserver och andra beredningar.

2. Smör, Bregott och övrigt matfett.

3. Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.

4. Inkl. starköl vars kolhydratinnehåll enligt äldre beräkningar (då energin från alkohol räknades som kolhydrater) utgör 0,4 g (1960), 1,3 g (1970) resp. 3,6 g (1980) och enligt nya beräkningar ca 1–1,7 g per person och dag 1980-1991.

5. Exkl. starköl (se not 4).

6. Fr.o.m. 1995 ingår inte kostfibrer i kolhydratvärdet.