Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
Arbetet med smittspårning och smittskydd på den drabbade anläggningen utanför Linköping pågår. Samtliga fåglar i besättningen är avlivade och nu påbörjas sanering av stallarna. Inga nya fall av newcastlesjuka har rapporterats hittills, men restriktioner i området gäller fortfarande för att motverka risken för smittspridning.
På den smittade gården är det tillträdesförbud och det råder särskilda restriktioner för alla relevanta transporter under saneringsarbete.
– Arbetet flyter på som planerat och hittills har vi inte hittat några nya smittade besättningar, men det är viktigt att anläggningar i området är uppmärksamma på hälsotillståndet i besättningarna och fortsatt noga med smittskyddet för att undvika flera fall, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverket.
Efter att prover från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) påvisade newcastlevirus har Jordbruksverket infört ett skyddsområde med tre kilometers radie kring den drabbade gården i Linghemstrakten utanför Linköping. Dessutom infördes ett övervakningsområde med 10 kilometers radie. Restriktionerna i området gäller samtliga fjäderfän, alltså både fåglar i fjäderfäanläggningar, hobbyhöns och sällskapsfåglar. Det är möjligt att söka dispens hos Jordbruksverket för vissa transporter inom områdena.
Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under epizootilagen. Därför måste djurägare som misstänker Newcastlesjuka kontakta en veterinär. Veterinären i sin tur ska rapportera misstanke om newcastlesjuka till länsstyrelsen och Jordbruksverket. Alla som håller fjäderfä och tamduvor uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken.
Symtomen kan variera mycket. Tecken på sjukdomen kan vara kraftigt sänkt äggproduktion, ägg utan skal (så kallade hinn- eller skinnägg) eller äggskal med pigmentförändringar.
Ett eller flera av dessa symtom kan ses i olika grad:
Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som kan drabba tamfåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor. Newcastlesjuka sprids framför allt genom direkt kontakt mellan sjuka fåglar eller fåglar som bär på smittan utan att själva visa symtom. Vilda fåglar misstänks kunna sprida smittan över större avstånd. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar och som vindburen smitta.
Newcastlesjuka i Östergötland 2017
Om newcastlesjuka
Om restriktioner i skydds- och övervakningsområden
Skydda dina djur mot smitta (SVA)
Jordbruksverket
Lena Hult, avdelningen för djurskydd och hälsa
Fornamn.efternamn@jordbruksverket.se
Telefon 036-15 62 74
Statens veterinärmedicinska anstalt:
Ann Lindberg, statsepizootolog
fornamn.efternamn@sva.se
Telefon: 018-67 42 10
Länsstyrelsen i Östergötland:
Pernilla Stridh, länsveterinär
förnamn.efternamn@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-223 52 58.
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt