Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.0
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.0 Tid: 20190404-1533

2018-03-20

Nytt begrepp för att beskriva matsvinn

Grönsaker, rotfrukter och spannmål som odlas på friland har ett svinn på mellan 10 procent för potatis och upp till 26 procent för morötter. Foto: Per G Norén.

2012 publicerades en nordisk studie av matsvinn inom jordbruk och fiske. Nu har ett projekt inom Nordiska ministerrådet följt upp studien och presenterar nya, mer tillförlitliga siffror för primärproduktionen i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Studien ger också förslag på terminologi och metoder för framtida studier av svinn. Syftet med
studien är att skapa medvetenhet och kunskap för att minska svinnet i
livsmedelsproduktionen.

Produkter som inte går vidare till livsmedelskedjan

300 000 ton beräknas som sidoflöden i Sverige

Litet svinn i växthusodlingen

Mer information

Kontaktperson för journalister

Fråga oss via webben