Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.0.13
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.0.13 Tid: 20180705-1046

2016-02-09

Hållbar frihandel bygger på kunskap

Carl B Hamilton diskuterar svenskt kontra importerat kött i ett debattinlägg i Dagens Nyheterlänk till annan webbplats den 8 februari 2016. I en sådan diskussion är det viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på kött och kött. Kött som producerats med hjälp av stora mängder antibiotika är inte i första hand farligt för den som äter köttet. Men överanvändning av antibiotika i djurhållning globalt ökar spridningen av antibiotikaresistens. Denna resistens sprider sig sedan över världen bland annat med vårt resande. Det är mycket allvarligt för alla som behöver eller i framtiden kan behöva antibiotika för att bli friska eller rent av överleva. Om vi okritiskt köper det billigaste köttet är risken stor att vi bidrar till en oönskad utveckling.

Tabell över försäljning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur inklusive hästar 2013

Källa: EU:s läkemedelsmyndighet

Hållbara och medvetna val

Antibiotikafrågan i förhandlingar om handelsavtal

Strategi för hållbar livsmedelsproduktion

Sverige arbetar för att minska handelshinder

Fråga oss via webben