Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
Förenklingsresan för tillväxt och export i livsmedelsindustrin går vidare. Den 20 november var det dags för det andra besöket. Denna gång hos Klädesholmen Seafood i Rönnäng på Tjörn. Samtalet runt bordet handlade mycket om möjligheter för export och bättre samordning mellan myndigheter.
Besök i produktionen hos Klädesholmen Seafood. Från vänster: Morgan Bråse, Klädesholmen Seafood, Leif Denneberg, Jordbruksverket, Anna Bünger, Tillväxtverket, Per-Aste Persson, Klädesholmen Seafood och Stig Orustfjord, Livsmedelsverket. Foto: Carl-Johan Helgesson
Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket genomför Förenklingsresan tillsammans. Syftet är att bidra till en ökad tillväxt och export för livsmedelsindustrin. Utgångspunkten för de olika besöken är informella samtal om företagens vardag och upplevelser. Till samtalen bjuds även andra myndigheter och organisationer in som företagen upplever har stor påverkan på deras vardag.
– Det är väldigt givande att kunna träffa duktiga företagare på det här sättet och att vi kan samla myndigheter och branschorganisationer till samtal med fokus på att underlätta för företagen. Det bidrar till helhetssyn och ökar möjligheten att åstadkomma konkreta förbättringar för företagen, säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg.
Samtal runt bordet mellan myndigheter och företag. Foto: Carl-Johan Helgesson
Under samtalet tog Klädesholmen Seafood bland annat upp frågor om export, som de ser som viktigt för branschens framtid. Företaget upplever att vissa viktiga exportländer hela tiden hittar på nya regler som försvårar för export och här vill man gärna ha mer hjälp från myndigheterna med att underlätta för handel.
– Vi ser en spännande potential i ökad export, samtidigt så är naturligtvis hemmamarknaden viktigast för oss, berättar Per-Aste Persson, VD för Klädesholmen Seafood.
Per-Aste Persson, VD och Morgan Bråse, miljö- och kvalitetschef, Klädesholmen Seafood. Foto: Carl-Johan Helgesson
Andra frågor som diskuterades handlade om kontroll, tillstånd och samordning där företaget vill se en mer likriktad bedömning och koordinerad information från myndigheterna. Svårigheten att rekrytera personal var ett annat område som diskuterades, där företaget gärna ser att nysvenskar snabbare kommer in på arbetsmarknaden. Efter samtalet var företaget nöjt med diskussionerna.
– Jag tycker det här var ett bra initiativ. Att träffa flera olika myndigheter och få diskutera gemensamma frågeställningar. Det är också roligt att visa upp vår helt nya fabrik som delvis byggts upp med strukturfondspengar, säger Per-Aste Persson, VD för Klädesholmen Seafood efter besöket.
Klädesholmen Seafoods helt nybyggda fabrik och kontor i Rönnäng på Tjörn. Foto: Carl-Johan Helgesson
I samtalet runt bordet hos Klädesholmens Seafood deltog Leif Denneberg, generaldirektör för Jordbruksverket, Stig Orustfjord, generaldirektör för Livsmedelsverket, Anna Bünger, avdelningschef Näringsliv på Tillväxtverket, från Klädesholmen Seafood Per-Aste Persson, VD och Morgan Bråse, miljö- och kvalitetschef samt Robert Ernstsson, Länsstyrelsen och Mårten Gustafsson, Havs- och vattenmyndigheten.
Företagen på Förenklingsresan är valda för att representera olika bakgrund, storlek och inriktning. Totalt besöks åtta olika företag varav fyra större besök där generaldirektörerna medverkar. Nu går resan vidare och nästa besök blir hos Nybergs Deli i Stockholm den 1 december.
Tack för hjälpen!
Sidan senast uppdaterad: 2017-05-12
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt