Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-06-13

Skogsdebatten visar på ett tudelat Sverige

För att vi ska klara framtidens utmaningar – jobben, maten och energin – måste hela Sverige bidra och hänga samman. Men bilden av Sverige byggs i dag med staden som norm, vilket gör att landsbygdens potential inte tas tillvara. De senaste veckornas tudelade skogsdebatt visar tydligt på behovet av ökad dialog om målkonflikter kring stad och land. Christel Gustafsson, Jordbruksverkets nya landsbygdsstrateg, skriver mer om detta på sin blogg Se landet i dag.
Landsbygden är en förutsättning för ett levande och konkurrenskraftigt Sverige. Men idag är landsbygden marginaliserad i media, politik, forskning och samhällsdebatt. Christel Gustafsson menar att vi, utifrån landsbygdspolitikens vision bruka utan att förbruka, behöver ett större fokus och en bredare debatt kring landsbygden och vår natur- och kulturmiljö.

– De senaste veckornas skogsdebatt, som startades av Dagens Nyheter, visar stora skillnader i synen på hur landskapet ska användas och vems syn som ska avgöra. Med ökade klyftor mellan stad och land riskerar vi en urban syn på landskapet som inte de som bor i och lever av landskapet känner igen. Vi får ett tudelat Sverige när vi istället skulle behöva binda ihop land och stad bättre, säger Christel Gustafsson.

Sverige behöver landsbygdssäkras


Jordbruksverket har inlett en process för att landsbygdens utvecklingskraft bättre ska tas tillvara.  Genom dialog och samverkan med myndigheter, organisationer och företag ska landsbygdens potential synliggöras. Christel Gustafsson leder arbetet på en ny tjänst som landsbygdsstrateg.

– Sverige måste landsbygdssäkras. På Jordbruksverket gör vi det genom att inför varje nytt beslut ställa oss frågan – hur påverkar detta landsbygden? Det man inte analyserar kan man inte ta hänsyn till. Både vi och övriga samhället måste bli bättre på att höja medvetenheten kring landsbygdens förutsättningar, fortsätter Christel Gustafsson.

Om Christel Gustafsson


Bor: På familjens lantgård i södra Småland
Bakgrund: Forskare i växtekologi, kommer närmast från en tjänst som chef på klimatenheten på Jordbruksverket
Aktuell som: Jordbruksverkets nya landsbygdsstrateg
Blogg: Se landet – Om landsbygden som en förutsättning för ett konkurrenskraftigt Sverigelänk till annan webbplats

Kontaktperson för journalister


Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg, tfn 070-320 42 41