Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-04-23

Medlemskapet i EU har främst påverkat vår konsumtion av alkohol och kött

Sveriges medlemskap i EU har inte haft någon stor betydelse för konsumtionsutvecklingen i Sverige. Men när det gäller alkoholhaltiga drycker och kött har liberaliseringen av importen och prisutvecklingen bidragit till ökad konsumtion.
Av Sveriges nyckelfrågor under förhandlingarna om medlemskap hade endast frågan om systembolagets monopol betydelse för konsumtionen av livsmedel. Vi fick behålla monopolet fram till 2004, då även den så kallade resanderansonen utökades. När regler för import och partihandel med vin, sprit och starköl EU-anpassades ökade konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Jordbruksverkets konsumtionsstatistik visar att konsumtionen av bröd, konditorivaror, kött, ris, pasta samt frukt och grönsaker har ökat under 15 års medlemskap i EU. Detsamma gäller för alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Under samma period har konsumtionen av mjölk och smör minskat.

– Olika faktorer påverkar våra konsumtionsmönster. Troligtvis har en ökad medvetenhet om kostens betydelse för hälsan och globala trender påverkat konsumenten mer än EU-medlemskapet, säger Olof Sköld som skrivit rapporten.

Detta styrks av en jämförelse med Norge där konsumtionsutvecklingen följer i stort sett samma mönster som i Sverige.

Mer information


Läs rapporten Femton år som medlem i EU – Förändringar i konsumtionsmönstretPDF

Kontaktperson för journalister


Olof Sköld, enheten för handel och marknad, tfn 036–15 50 02, 070–310 84 44