Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-06-04

Magplågorna du vill slippa

Låt inte maginfektioner drabba dig och din familj i sommar! Att besöka en släkting som har bondgård, njuta av picknick ut i hagen eller grilla i trevligt sällskap hör sommarmånaderna till. Då är det bra att vara noga med hygienen för att minska risken att bli drabbad.
– Det är större sannolikhet att man blir magsjuk under sommarmånaderna. Majoriteten av de bakterier som vi blir smittade av via mat och vatten börjar sin högsäsong nu, säger Cecilia Jernberg på Smittskyddsinstitutet.
 
Campylobacter, salmonella, yersinia och ehec är bakterier som kan ge diarréer och i vissa fall leda till besvärliga följdsjukdomar. Smittspridning sker genom kontakt med smittade djur eller människor. Smittor kan även överleva en viss tid i miljön där djuren vistas. Man kan oftast inte se om djuren bär på smitta. Rått kött som inte hanteras och tillagas på rätt sätt, samt salladsgrönsaker, kan också vara smittkällor.

Tips för att undvika magsjuka i sommar

  • Tvätta händerna - Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra livsmedel. Det är också viktigt att tvätta händerna efter kontakt med djur eller djurens närmiljö och efter toalettbesök. 
  • Opastöriserad mjölk - bör man inte dricka — speciellt viktigt när det gäller mindre barn och personer med nedsatt immunförsvar.
  • Kontrollera ditt vatten - om du har egen brunn kan du kontrollera förekomst av bakterier i vattnet. Läs mer om hur du testar din brunn på Socialstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats.
  • Bada inte i direkt anslutning till betande djur. Läs mer om badvatten på Smittskyddsinstitutets webbplatslänk till annan webbplats.
  • Picknick  - men inte i hagar där djur brukar beta.
  • Grönsaker - ska alltid sköljas noga.
  • Grillning och annan matlagning - Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa köttet. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas. Se till att kyckling, hamburgare och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt.

Fakta om bakterierna


Ehec


Bara en tiodel så många människor smittas med ehec jämfört med salmonella. Men en ehec-infektion kan vara mycket allvarligare och ge dödliga följdsjukdomar. Det behövs väldigt få bakterier för att bli sjuk, färre än 100 bakterier kan räcka. Små barn är särskilt känsliga.
Cirka hälften av de svenska ehec-fallen blir smittade i Sverige. Bakterierna finns i gödsel, framförallt från idisslare, och kan spridas från djur till människa genom kontakt med djur och dess närmiljö eller via förorenat livsmedel och vatten.
 
Mer information om ehec på Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats, Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, Smittskyddsinstitutets webbplatslänk till annan webbplats, SVA:s webbplatslänk till annan webbplats.

Salmonella


I Sverige rapporteras 3000-4000 salmonellafall per år. Omkring 80 procent har smittats utomlands. Endast en liten del av fallen har koppling till svenska livsmedelsproducerande djur eller livsmedel från dessa. Smittspridning sker via livsmedel och genom kontakt med smittade människor eller djur.
 
Mer information om salmonella på Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats, Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, Smittskyddsinstitutets webbplatslänk till annan webbplats , Salmonellaportalen på SVA:s webbplatslänk till annan webbplats .

Campylobacter


Den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka är campylobacter. Varje år rapporteras cirka 7000-8000 fall, varav 40 procent har smittats i Sverige. Ett fåtal bakterier kan orsaka smitta. Bakterien är vanlig hos djur, framförallt fåglar. De vanligaste smittkällorna är fjäderfäkött, opastöriserad mjölk och förorenat vatten. Det har förekommit flera stora vattenburna utbrott i Sverige.

Mer information om campylobacter på Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats, Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, Smittskyddsinstitutets webbplatslänk till annan webbplats, SVA:s webbplatslänk till annan webbplats

Yersinia


I Sverige rapporteras omkring 300-700 fall per år där cirka 75 procent är smittade i Sverige. Yersinia är vanlig hos grisar. Smittvägarna är inte helt klarlagda, men smittan sprids sannolikt via förorenade livsmedel (särskilt griskött) eller förorenat vatten.

Mer information om Yersinia på SVA:s webbplatslänk till annan webbplats, Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats och Smittskyddsinstitutets webbplatslänk till annan webbplats.

Mer information


Affisch om smittvägarna för EHEC  länk till annan webbplats
Om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats
LRF:s broschyr Gårdsbesök med omtanktelänk till annan webbplats
 

Kontaktperson för journalister


Mariann Sköld, Jordbruksverket, tfn 036-15 51 37
Maria Lundh, Jordbruksverket, tfn 036-156291
Cecilia Jernberg och Sofie Ivarsson, Smittskyddsinstitutet, tfn 08-457 23 00
Mats Lindblad, Livsmedelsverket, tfn 018-17 56 95
Erik Eriksson, SVA, tfn 018-67 40 00