Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-05-08

Fördubblade tullbeslag av utrotningshotade arter

Den illegala handeln med hotade djur och växter är mycket stor och har drivit flera arter till utrotningens gräns. En del arter har redan försvunnit för alltid. Det blir allt vanligare att beställa produkter av utrotningshotade arter på internet. Bakom handeln finns ofta kriminella nätverk och tjuvjakt som i många fall medför ett stort lidande för djuren.
Tullverkets beslag av utrotningshotade växter och djur har fördubblats på fem år. 2011 gjordes 29 beslag varav de flesta gjordes i postflödet vilket tyder på att det blir allt vanligare att köpa den här typen av varor på internet.

Flest beslag i postflödet


– Vi ser en ökning av beslagen i postflödet från länder utanför EU. Vi tar också en del i resandeflödet på Arlanda och Landvetter. Det mesta vi tar är döda djur eller produkter av utrotningshotade djur eller växter, men även levande eller halvdöda djur förekommer, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Efterfrågan skapar tillgång på hotade arters bekostnad


För ett tag sedan grep Polisen två män i Stockholm misstänkta för att ha handlat med noshörningshorn.

– Många tjänar stora summor pengar på den här handeln samtidigt som djuren behandlas på ett grymt sätt. Tjuvjägarna tar hornen och lämnar djuren att dö. Det är viktigt att det inte finns köpare och efterfrågan på dessa  produkter för att vi ska få ett stopp på handeln, säger Andrea Ljung på Jordbruksverket, som arbetar med handel med Cites-listade arter.  

Souveniren kan vara en utrotningshotad art


Jordbruksverket och Tullverket uppmanar alla att inte köpa produkter av utrotningshotade djur och växter, varken på internet eller på resor. På många  populära turistmål säljer man exotiska souvenirer som till exempel uppstoppade djur eller produkter som är tillverkade av delar från hotade växter eller djur. Genom att inte köpa sådana produkter ges de hotade arterna en större chans att överleva.

Illegal handel och smuggling av utrotningshotade djur och växter kan dessutom ge fängelsestraff i upp till fyra respektive sex år.

Vad är Cites?


Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), eller Washingtonkonventionen, är en del av EU:s regler om internationell handel med utrotningshotade arter. Den är en internationell överenskommelse mellan länder och innebär att det är förbjudet att föra utrotningshotade djur eller växter över gränsen utan särskilt tillstånd. Regeln gäller även produkter av sådana djur eller växter. Syftet är att bevara djur och växter från utrotning.

Tullbeslagen av utrotningshotade arter ökar


Tullverkets beslag av utrotningshotade växter och djur:
  • 2007: 15 st
  • 2008: 21 st
  • 2009: 20 st
  • 2010: 22 st
  • 2011: 29 st

Mer information


Bild på korallhalsband, en vanlig souvenir
Bildkälla: Shutterstock
Bildtext: Många koraller är utrotningshotade. När man tar koraller från korallrev så förstörs inte bara revet utan även livsmiljön för många andra arter.

Bild på sko gjord av ormskinn
Bild sko av ormskinn Bildkälla: Shutterstock Bildtext: Många ormar vars skinn används till skor, väskor och bälten är utrotningshotade.

Om Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora)

Kontaktpersoner för journalister


Andrea Ljung, Jordbruksverket, tfn 036-15 63 27
Jonas Karlsson, Tullverket, tfn 08-405 03 59