Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-07-12

EU-domstolen slår fast att kravet på sortregistrering för köksväxter gäller

EU-domstolen har i det så kallade Kokopelli-fallet funnit att kraven på att köksväxtsorter ska vara godkända och registrerade för att få säljas är giltiga. Därmed har domstolen slagit fast att obligatorisk sortregistrering är förenligt med EU-rätten.
– Sverige driver frågan om enklare regler för köksväxtsorter som säljs i liten skala. Men trots att EU-domstolen vill lämna nuvarande lagstiftning orörd är det bra att vi har fått en oberoende utvärdering,  säger Tobias Olsson, enhetschef på växt och miljöavdelningen.

Ny lagstiftning på gång


Kravet på att endast registrerade sorter får säljas har väckt en del upprörda känslor de senaste åren, trots att reglerna funnits länge inom EU. Det pågår en stor översyn av EU:s gemensamma utsädes- och plantlagstiftning och ett förslag ska presenteras i början av 2013.

Kokopelli-fallet


En fransk fröorganisation som heter Kokopelli anmäldes och dömdes att betala 10 000 euro i skadestånd efter att ha sålt köksväxtsorter som inte var registrerade på EU:s sortlista. Kokopelli överklagade till nästa rättsinstans och Frankrike bad om ett utlåtande från EU-domstolen om direktivets giltighet.  EU-domstolen har nu kommit fram till att direktivet gäller och att fallet kan avgöras i den franska domstolen.

Mer information


Läs hela domenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på EU:s webbplats.

Kontaktperson för journalister


Tobias Olsson, enhetschef växt och miljöavdelningen, tfn 036–15 58 45