Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-05-08

Amerikansk yngelröta utanför Enköping

Den allvarliga bakteriesjukdomen amerikansk yngelröta har påträffats utanför Enköping. Bisamhällen med kliniska symtom på sjukdomen har avlivats. Nu pågår undersökning av fler bigårdar i området. Biodlare med bin i Enköpingstrakten uppmanas till extra vaksamhet så att sjukdomen inte sprids via exempelvis förflyttning av bin och biodlingsutrustning.
Det är i församlingarna Hjälsta, Giresta, Nysätra och Fjärdhundra i Enköpings kommun som bisamhällen med kliniska symtom på amerikansk yngelröta har påträffats. Jordbruksverket kommer att förklara dessa fyra församlingar som smittade med amerikansk yngelröta. Eftersom det fortfarande pågår undersökningar av bisamhällen inom tre kilometer från de smittade bigårdarna kan fler församlingar bli berörda av smittförklaringen.

Flytta inte bin innan de har besiktigats


En smittförklaring innebär att det införs restriktioner för förflyttning av bisamhällen och biodlingsutrustning. Dessa restriktioner är till för att sjukdomen inte ska sprida sig. Även innan smittförklaringen formellt är beslutad uppmanar Jordbruksverket alla biodlare i Enköpings kommun att inte flytta bin utan att en bitillsynsman har besiktigat bisamhällena först. Biodlarna bör också vara extra uppmärksamma på tecken på amerikansk yngelröta.

Amerikans yngelröta, en riktig överlevare


Amerikansk yngelröta orsakas av en sporbildande bakterie. Sporerna är långlivade och kan orsaka sjukdom även efter flera decennier. Sporerna finns i levande bin, biyngel, biodlingsprodukter, bibostäder och biodlingsredskap. Sjukdomen är allvarlig och bekämpas därför genom att bisamhällen med kliniska symtom avlivas.

Anmäl om du misstänker amerikansk yngelröta


Biodlare som misstänker att deras bin har amerikansk yngelröta är enligt bisjukdomslagstiftningen skyldiga att anmäla detta till bitillsynsman eller till länsstyrelsen. Tack vare den lagstiftning Sverige har när det gäller amerikansk yngelröta har vi få utbrott per år. År 2011 påträffades sjukdomen i endast 41 bigårdar.

Mer information


Om amerikansk yngelröta
Vad gör myndigheterna för att minska smittspridning bland bin?

Kontaktperson för journalister


Jackis Lannek, Avdelningen för djurskydd och hälsa, tfn 036-155939
Lars-Erik Staberg, Avdelningen för djurskydd och hälsa, tfn 036-156276