Utskrift från Jordbruksverket
23 augusti 2014
Du är här:

Nyheter

Fritextsökning av nyheter gör du via sökrutan uppe till höger.
 • 2014-08-22
  Landsbygden lever på Instagram
  Sedan en tid finns Jordbruksverket på Instagram med kontot @minlandsbygd. Där repostar vi dagligen bilder som märkts med hashtagen #minlandsbygd. I dag finns fler än 2600 fantastiska bilder att välja bland. Syftet är att uppmärksamma variationen av landsbygder i Sverige och ta del av människors egna vardagsbilder.
 • 2014-08-20
  Fisk minskar och musslor ökar i svensk vattenbruksproduktion
  Produktionen av matfisk i svenska vattenbruk minskade något under 2013 jämfört med toppåret 2012. Samtidigt producerades det mer musslor jämfört med året innan. Värdet av den sammanlagda produktionen ökade också något, liksom sysselsättningen i branschen. Det framgår av statistikrapporten Vattenbruk 2013 som Jordbruksverket och Statistiska Centralbyrån publicerar idag.
 • 2014-08-20
  Vi häller 224 000 ton mat och dryck i avloppet varje år
  Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck i avloppet under ett år. I genomsnitt blir det 26 kilo per person. Mycket av det som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas upp. Det visar en studie som gjorts i samarbete av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.
 • 2014-08-19
  Största spannmålsskörden sedan 1997
  Årets spannmålsskörd beräknas bli över 5,6 miljoner ton, vilket är den största sedan 1997. Höstvetet svarar för knappt hälften, 2,7 miljoner ton. Kombinationen av gynnsamt väder, stora höstsådda arealer och hög avkastning per hektar för de höstsådda grödorna är det som främst bidrar till den stora spannmålsskörden.
 • 2014-08-19
  Vart femte nötkreatur är ekologiskt
  Nästan vart femte nötkreatur och var sjunde mjölkko var ekologisk 2013. Ekologiska får har ökat mest procentuellt sett de senaste åren, men även ekologiska värphöns har ökat kraftigt. Ekologiska grisar och slaktkycklingar är fortfarande få.
 • 2014-08-13
  Efter skogsbranden: Tänk på detta när du flyttar tillbaka djuren
  Den stora skogsbranden i Västmanland har förutom evakuering av människor även inneburit att ett stort antal djur har flyttats. Jordbruksverket informerar här om vad som är viktigt att tänka på som djurägare när det blir läge att flytta tillbaka djuren.
 • 2014-08-08
  Ryskt importstopp ger liten påverkan på svensk export
  Rysslands beslut om importstopp för en rad livsmedel från EU har mycket liten påverkan på svensk export av jordbruks- och livsmedelsvaror. Sveriges export till Ryssland av de berörda varorna är ganska ringa och handelsstoppet ger därför begränsade effekter för svensk del. På lite längre sikt kan importstoppet leda till lägre priser för svenska jordbrukare och livsmedelsföretag, om länder som inte kan sälja vissa produkter till Ryssland istället säljer dem inom EU.
 • 2014-08-06
  Jordbruksverkets arbete med anledning av skogsbranden
  Jordbruksverket följer utvecklingen av den omfattande skogsbranden i Västmanland och arbetar med att ta fram svar på frågeställningar från lantbrukare och djurägare som berörs av branden.
 • 2014-08-06
  Åter fritt att flytta fåglar i Östergötland
  Det återstående övervakningsområdet med anledning av Newcastleutbrottet i Östergötland hävs den 6 augusti i Motala. Jordbruksverket har inte hittat några nya smittade fjäderfäbesättningar och därför släpps nu alla restriktioner. Det är åter fritt att flytta fåglar och fågelprodukter inom EU. För export till länder utanför EU gäller fortfarande särskilda restriktioner.
 • 2014-08-02
  Fritt att flytta fåglar i Linköping igen
  Jordbruksverket häver nu beslutet om övervakningsområde i Linköping som upprättats med anledning av Newcastlesjuka hos fjäderfä. Alla restriktioner upphör och det är åter tillåtet att fritt flytta fåglar och fågelprodukter i området.

Senast uppdaterad: 2014-05-06