Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Nyheter

Fritextsökning av nyheter gör du via sökrutan uppe till höger.
 • 2014-07-29
  Mata inte dina grisar med afrikansk svinpest
  Under 2014 har flera utbrott av afrikansk svinpest på vildsvin och enstaka tama grisar i Polen, Lettland och Litauen rapporterats. Förra veckan meddelade litauiska myndigheter att afrikansk svinpest konstaterats på en stor kommersiell svinbesättning i norra Litauen. Sjukdomen är mycket smittsam och för att den inte ska spridas vidare till Sverige är det viktigt att följa de regler som finns om bland annat hygien och utfodring. Att mata såväl tama grisar som vildsvin med animaliska livsmedel och matavfall är till exempel inte tillåtet.
 • 2014-07-28
  Viktigt att minska svinnet från nötkött
  Om vi minskar förlusterna i nöttköttsproduktionen kan vi öka lönsamheten och samtidigt minska klimatpåverkan från jordbruket. Att minska förlusterna är viktigt, inte bara för klimatet utan för att det också är slöseri att djur som föds upp inte blir till mat. Kor gör nytta som betesdjur, men kräver stora resurser till foder och uppfödning.
 • 2014-07-24
  Skydda dina djur i sommarvärmen
  Just nu råder soligt och varmt sommarväder i Sverige – så varmt att SMHI har utfärdat varning för mycket höga temperaturer. Du som har djur behöver tänka på att skydda djuren från lidande som stark värme kan medföra.
 • 2014-07-24
  Övervakningsområde i Norrköping hävs
  Jordbruksverket häver övervakningsområdet i Norrköping, som upprättats med anledning av Newcastlesjuka hos fjäderfä. Det är åter tillåtet att fritt flytta fåglar och fågelprodukter inom området. Skyddsområdet på 3 km i Linköping ändras också och övergår till att bli övervakningsområde, vilket innebär lättare restriktioner för gårdar som ligger inom det området. Områdena i Motala ligger kvar som tidigare.
 • 2014-07-15
  Höga betyg till Greppa Näringens rådgivare
  Lantbrukare är nöjda eller mycket nöjda med den rådgivning de får inom Greppa Näringen, visar den senaste nöjdhetsundersökningen. Hela 83 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt senaste rådgivarbesök, 91 procent med rådgivarens engagemang och 89 procent med rådgivarens kunskapsnivå.
 • 2014-07-14
  Boka 13 november för djurskyddskonferens 2014
  Den 13 november är det dags för Jordbruksverkets årliga djurskyddskonferens. I år är temat Världens bästa djurskydd, eller? Hur ser framtidens djurskydd ut i Sverige? Är det vissa saker inom djurskyddet som är viktigare än annat? Deltagarna på konferensen kommer att få ge sin syn på vårt svenska djurskydd.
 • 2014-07-11
  Sjunkande priser på världsmarknaderna
  Svenska bönder kan inte räkna med att ökad efterfrågan kommer att leda till högre priser på jordbruksprodukter, i alla fall inte inom de kommande tio åren. Det är kontentan av prognoserna i outlook-rapporten, som idag ges ut av organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.
 • 2014-07-07
  Barnboken Urban och Ruralia finns nu som app
  Lagom till semestern kan nu barnen träffa vännerna Urban och Ruralia i paddan eller i mobilen. Jordbruksverkets barnbok om samspelet mellan stad och land finns nu som app utvecklad för iPhone och Android.
 • 2014-07-04
  Ytterligare en värphönsbesättning med Newcastlesjuka i Östergötland
  En besättning i Motala kommun med 16 400 värphöns är smittad med Newcastlesjuka. Det har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterat i prover från gården. Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en mycket allvarlig och smittsam fågelsjukdom, som endast drabbar fåglar. Sjukdomen smittar inte människor.
 • 2014-07-02
  Slakterier behöver inte testa griskött för trikiner från godkända besättningar
  Jordbruksverket har beslutat att slaktgrisar som fötts upp under kontrollerade uppfödningsförhållanden inte längre behöver testas för trikiner från och med 2 juli 2014.
 • 2014-07-02
  Lägesbild Newcastlesjuka hos fjäderfä i Östergötland
  Jordbruksverket har inte hittat några nya misstänkta besättningar med Newcastlesjuka i området i Östergötland. Jordbruksverket arbetar vidare med att spåra källan till smittan i besättningarna med fjäderfä. De berörda gårdarna är kontaktade.
 • 2014-07-01
  Appen LärKvitter – nu med fågelquiz
  I den nya versionen av fågelappen LärKvitter kan du testa dina kunskaper i fågelläten. Hör en fågel sjunga och klicka sedan på något av fyra alternativ. Appen är kostnadsfri och kan laddas ner till iPhone och Android.

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2014-05-06