Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
Enklare tillsammans
Mina Sidor: Version: 1.1.26.R Tid: 20151120-1102

Yrkesfiskare kan få stöd för utbildning

Är du licensierad yrkesfiskare kan du få stöd för att gå utbildningar som underlättar för dig att bredda din inkomst genom till exempel livsmedelsberedning eller fisketurism. Du kan också få stöd för att omskola dig till annan sysselsättning än fiske.

Är du licensierad yrkesfiskare kan du även söka stöd för kompetensutveckling inom

  • marinbiologisk utbildning
  • säkerhet ombord
  • IT-användning
  • företagsekonomi
  • livsmedelshygien.

Stöden gäller inte för insjöfiske


Observera att den här sidan beskriver individuella stöd för utbildning och att sådana stöd inte gäller insjöfiske. Däremot kan branschorganisationer eller liknande sammanslutningar även inom insjöfisket få stöd för att ta fram och anordna gemensamma utbildningar, studieresor med mera. Mer information finns till vänster under rubriken Stöd till åtgärder av gemensamt intresse.

Är du lärling på ett fiskefartyg?


Det finns ett stöd som du kan söka om du är upp till 25 år och arbetar som lärling ombord under ett år. Kontakta Jordbruksverkets fiskerienhet om du vill ha information.

Hur stort är stödet?


Stödet för utbildning och lärlingsplatser täcker de utgifter du har, till exempel kursavgifter, resekostnader och kostnader för eventuellt material. Du får dessutom ersättning för tiden du lägger ner på utbildningen enligt samma grunder som a-kassans dagpenning.

Så söker du stöd för utbildning och lärlingsplatser


Du söker stöd för utbildning och lärlingsplatser på blanketten Socioekonomisk kompensation. Skicka blanketten till länsstyrelsen i det län där du bor. Skicka med inkomstuppgifter från din deklaration för de senaste två åren.

Det är Jordbruksverket som fattar beslut om stöd. Vi behandlar ansökningarna under fasta beslutsperioder och prioriterar utbildningsinsatser som syftar till att behålla ett uthålligt och miljöanpassat fiske högst.

Mer om hur du söker stöd och när ansökan ska vara inne


På sidan Så söker du stöd finns mer information om vad du ska tänka på när du söker stöd. Där kan du också se när du ska lämna in din ansökan.