Version: 3.0.16 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.16 Tid: 20190122-1020 |
Det här stödet är ett projektstöd.
Du kan få stöd för att till exempel skapa badplatser eller leder för vandring och cykling. Syftet med stödet är att skapa möjligheter till rekreation för allmänheten. Det ska också förbättra möjligheterna till turism i området.
Myndigheter, kommuner, landsting, regioner, företag, föreningar och andra organisationer kan söka det här stödet.
Du kan få stöd för fysiska investeringar i till exempel badplatser, lekplatser eller leder för bland annat vandring eller cykling. Dessa ska vara fria att använda för allmänheten.
Du kan också få stöd för att ta fram och installera turistinformation på plats. Exempelvis skyltar för att informera om leden, bygden eller de natur- och kulturarv som finns. Dessutom kan du få stöd för digital infrastruktur som exempelvis bokningssystem som kan användas av flera verksamheter.
De här utgifterna kan du få stöd för:
Det kan finnas regionala begränsningar för vad du kan söka stöd för.
Du kan få upp till 90 procent av de utgifter som ger rätt till stöd. Utgifterna måste vara 100 000 kronor eller mer för att du ska kunna få stöd.
Offentliga stödmottagare kan få upp till 100 procent i stöd, inklusive deras egen medfinansiering. Detta kan variera från län till län. Kontakta din länsstyrelse för mer information.
För att göra det enkelt för dig som söker stöd har vi tagit fram en enhetskostnad för vad det kostar att röja och märka ut leder. Här kan du läsa mer om schabloner. Schablon är en typ av enhetskostnad.
I ansökan ska du då ange enhetskostnaden och inte de faktiska utgifterna som du har för investeringen. Så här räknar du ut den utgift som du ska söka stöd för:
Enhetskostnad x antal meter led som du ska röja och märka ut. Enhetskostnaden per meter för att röja och märka leder är:
Summan ska du fylla i under rubriken utgifter i e-tjänsten för ansökan.
Du söker stödet i vår e-tjänst för företagsstöd och projektstöd. Du hittar e-tjänsten under Mer information. Du loggar in med e-legitimation. Det innebär att du också skriver under din ansökan elektroniskt. Om du söker för någon annans räkning behöver du en fullmakt. Här kan du läsa mer om fullmakter.
Om du istället väljer turistinformation får du direkt välja vilken typ av investering du ska göra.
När du har skickat in din ansökan kommer du få en kvittens på att den har kommit in till länsstyrelsen eller Sametinget. Från det datum då din ansökan har kommit in till myndigheten kan du börja ta med utgifter i ditt projekt. Observera att du gör detta på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar.
Det är länsstyrelsen eller Sametinget som handlägger din ansökan. De kommer att bedöma din ansökan efter vad som är prioriterat för att nå målen med landsbygdsprogrammet och målen för din regions utveckling. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.
Vilka prioriteringar som finns i ditt län kan du läsa om på din länsstyrelses och på Sametingets webbplats. Det finns också nationella prioriteringar. En sammanfattning av dessa hittar du under Mer information.
En ansökan om stöd handläggs utefter de prioriteringar som gäller vid tidpunkten för beslut. Det betyder att de prioriteringar som gällde när en ansökan kom in kanske inte gäller vid beslutstillfället om prioriteringarna har ändrats från dess att ansökan kom in.
Utgifterna för projektet du söker stöd för ska vara fakturerade och betalda tidigast den dag din ansökan om stöd kommit in till länsstyrelsen eller Sametinget. När du ansöker om utbetalning av ditt stöd kommer du att få redovisa fakturadatum för inköpet och datum då du har betalat fakturan. Du ska även skicka in kopior av dina fakturor och betalningsbevis.
För att få stöd behöver du skaffa de tillstånd och godkännanden som krävs för projektet. Därför kan du komma att behöva flera olika underlag när du ska göra din ansökan. Vissa tillstånd kan du inte få förrän du genomfört ditt projekt. I ansökan kommer du att behöva uppge:
Det är viktigt att du alltid ansöker om ändring av ditt beslut om stöd om inriktning, budget, finansieringsplan eller något annat väsentligt ändras jämfört med hur det var tänkt. Du ska lämna ansökan om ändring av beslutet på blankett till myndigheten som fattat beslutet. Blanketten hittar du under Mer information.
Kontakta myndigheten som beslutade om ditt stöd om du är osäker på om du behöver göra en ansökan om att ändra ditt beslut. Här kan du läsa mer om när du behöver ansöka om ändring av ditt beslut.
Om du redovisar utgifter eller genomför aktiviteter som inte framgår av ditt beslut om stöd kan det leda till avdrag, därför måste du i så fall få dessa ändringar godkända innan utgifterna kan vara stödberättigande. Om myndigheten som beslutat om ditt stöd beviljar din ansökan om ändring gäller ändringen från den dag din ansökan om ändring kom in till myndigheten.
Du kan ansöka om utbetalning i e-tjänsten när du har fått ett beslut på att du får stöd. Här kan du läsa mer om hur du ansöker om utbetalning.
Det är viktigt att du i ansökan om utbetalning bara redovisar de utgifter som du kan få stöd för. Om du redovisar utgifter som inte ger rätt till stöd riskerar du att få ett avdrag på ditt stöd. Om ditt beslut om stöd grundar sig på faktiska utgifter, ska du i din bokföring på ett tydligt och överskådligt sätt kunna visa vilka intäkter och utgifter som hör till projektet eller investeringen i förhållande till din övriga verksamhet. Läs mer om det här.
Om du omfattas av någon av upphandlingslagarna är det viktigt att du sparar alla handlingar som gäller upphandlingen. Du kan behöva skicka in dessa underlag vid ansökan om utbetalning. Under Mer information kan du läsa mer om vilka underlag du kan behöva skicka in.
Om du missar eller missköter upphandlingen kommer du att få ett avdrag på ditt stöd. Detta avdrag kan vara på mellan 2 – 100 procent. Det betyder att du kanske inte får något stöd alls för utgifter som ingår i upphandlingen om du missar upphandlingen, även om ditt projekt är av stor nytta. Vi kommer följa EUs riktlinjer när vi bedömer hur stort avdrag vi ska göra.
Om du får ett beslut om enhetskostnader för leder behöver du inte redovisa dina utgifter. Däremot måste du ansöka om slututbetalning.
Jordbruksverket betalar ut hela stödet först när alla punkter nedan är uppfyllda:
Efter att du sökt om utbetalning kan det ta några månader innan du får pengarna. Du kan välja att söka en utbetalning av hela stödet eller flera delutbetalningar och en slututbetalning.
Om du ansöker om utbetalning för sent kommer du få avdrag på stödet. Avdraget är 1 procent av utbetalningsbeloppet per dag som din ansökan om utbetalning är försenad. Om din ansökan om utbetalning kommer in mer än 25 dagar försent får du inga pengar alls.
Om du har fått stöd för en investering som du behöver i din verksamhet efter att projektet har avslutats, och du har fått stödet utbetalt, måste du behålla investeringen och använda den på det sätt som framgår av ditt beslut om stöd i
5 år efter att du har fått pengarna.
Om du slutar använda investeringen på grund av att din verksamhet har upphört, du har sålt investeringen eller om du använder den på ett annat sätt än det var tänkt från början kan du få betala tillbaka pengarna.
Om du har fått stöd för en investering som du inte behöver efter att du avslutat projektet måste du sälja den. Då ska du dra av försäljningsvärdet innan du slutligt redovisar projektet för den myndighet som beslutar om stöd.
Du ska sälja investeringen till gällande marknadsvärde. Du kan välja att behålla investeringen och då istället bara dra av marknadsvärdet från de kostnader som du vill ha stöd för i din ansökan om slututbetalning.
Om du fått stöd för pilot- eller innovationsprojekt ska du alltid sälja investeringen eller dra av försäljningsvärdet innan du ansöker om slutlig utbetalning.
Det kommer att framgå av ditt beslut om stöd vad som gäller för investeringar i ditt projekt.
För att undersöka vilka resultat stödet har gett kommer det att följas upp av Jordbruksverket. Uppföljningen bygger bland annat på det underlag som du lämnar i dina ansökningar om stöd och utbetalning. Vi kommer eventuellt att kontakta dig även efter projektet har avslutats för ytterligare uppgifter.
Ta kontakt med din länsstyrelse eller Sametinget om du har frågor om stödet. Du hittar kontaktuppgifter under Mer information.
Mer information
Har du frågor om stödet?
Din länsstyrelse eller Sametinget svarar på frågor om stödet.
Telefonnummer hittar du på länsstyrelsens webbplats.
Det är länsstyrelsen i ditt län som kommer att handlägga din ansökan.
Sametinget har också information om stödet.
Sidan senast uppdaterad: 2018-09-11
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar:
måndag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/stodilandsbygdsprogrammet/investeringar/rekreationochturism.4.6ae223614dda2c3dbc45449.html