Utskrift från Jordbruksverket
30 augusti 2014

Växtskyddsbrev Skara

Växtskyddscentralen i Skara publicerar nyhetsbrev varje vecka under växtsäsongen. Här hittar du information om skadegörarläget i fält. Du får också råd om eventuell behandling och val av preparat.
 • 2014-08-27

  Nr 31. Gulrost – resultat från undersökning av smittoraser samt smittoförsök i höstvete och rågvete från Århus Universitet, Flakkebjerg, 2014


  I samarbete med Århus universitet, Flakkebjerg, undersöks dels vilka gulrostraser som förekommer och dels olika sorters mottaglighet för olika gulrostraser genom smittoförsök i fält. De två helt dominerande gulrostraserna under 2014 var ”Kranich” och ”Warrior” (tidigare kallad ”Ambition”). Smittoförsöken i Flakkebjerg visade att flera av de mest odlade sorterna, som Mariboss, Ellvis och Julius, har en bra resistens mot båda dessa raser. Detsamma gäller för Cubus, Torp, Brons och Hereford. De mest mottagliga sorterna är Audi, Cumulus, Erika, Landsknecht och Magnifik, men även Kranich, Nimbus, Norin, Memory och Olivin är mottagliga. Bilden kan ändras om nya gulrostraser kommer in i landet.
  Läs mer
 • 2014-08-26

  Nr 30. Aktuellt om skadegörare i höstraps  Var uppmärksam på skadegörare som kan uppträda tidigt i höstrapsens utveckling. En del angrepp är svåra att förutsäga och därför behövs regelbunden bevakning.
  Läs mer

Senast uppdaterad: 2014-05-22