Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Att försöka förebygga problem med ogräs, skadegörare och annat som kan motivera en insats av växtskyddsmedel är en av grundpelarna inom integrerat växtskydd. De flesta åtgärder du gör i din växtodling påverkar risken för angrepp på olika sätt. Genom medvetna val har du därför möjlighet att påverka förutsättningarna för olika ogräs och skadegörare. Förebyggande åtgärder kan bland annat innebära att
I broschyren Att förebygga växtskyddsproblem, kan du läsa samlade råd för alla typer av skadegörare samt ogräs i jordbruksgrödor. Broschyren finns under Mer information.
För jordbruksgrödorna finns samlad information om sorter, växtnäring, ogräsbekämpning och skadegörare som du hittar under rubriken Mer information. Där kan du även läsa mer om växtskydd i växthus, friland samt frukt och bär.
Välj en gröda som är anpassad till förutsättningarna på odlingsplatsen. I Odlingsvägledningarna under rubriken Mer information kan du läsa om vad som är viktigt för de vanligaste grödorna och kulturerna.
Med en varierad växtföljd kan risken för en del problem med skadegörare minskas. Grödorna kan varieras mellan
Under rubriken Mer information hittar du skrifter om uthålliga odlingsformer och om hur du kan vårda din jord.
Använd lämplig jordbearbetning, tidpunkt för sådd och planttäthet. Använd även ett lämpligt odlingssystem som minskar risken för skadegörare när det gäller trädgårdsgrödor.
Inom den ekologiska odlingen finns metoder för växtskydd och ogräsreglering som kan användas i integrerat växtskydd. Det finns rekommendationer för att minimera fusariumtoxiner.
Att välja sorter som är motståndskraftiga mot sjukdomar, insektsangrepp och som i normalfallet inte kräver tillväxtreglering är viktigt inom integrerat växtskydd.
I skriften Sortval och webbplatsen Sortportalen redovisas resultaten från sortprovningen av spannmål, ärter, oljeväxter och potatis.
Om du använder friskt utsäde och odlingsmaterial kan du undvika utsädesburna skadegörare och du får en konkurrenskraftigare gröda. Ett välrensat utsäde minskar bland annat spridning av ogräsfrön. Certifierat utsäde är kontrollerat utifrån flera kvalitetsaspekter. Om du tar eget utsäde bör det sundhetstestas och, om det behövs, betas eller behandlas med lämplig metod eller preparat.
Under rubriken Mer information finner du vår skrift om utsädesburna skadegörare i jordbruk och friland samt information om certifiering av utsäde.
Lagom med vatten och växtnäring gör att grödorna blir mer motståndskraftiga mot angrepp och minskar behovet av tillväxtreglering. Under rubriken Mer information finns mer att läsa om gödsling och kalkning samt dränering och bevattning. Odling i balans och Greppa näringen visar hur ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.
Undvika att sprida växtskyddsproblem mellan olika fält med maskiner och transporter. Växthus och lager, där en del skadegörare kan spridas, kan saneras när utrymmena är tomma.
Undvik också att föra in farliga skadegörare från utlandet. Läs mer på våra sidor om reglerade skadegörare.
Alla insekter i odlingarna är inte skadliga. När du skonar nyttodjuren och hjälper dem med föda och skydd så hjälper de dig genom att äta upp skadedjur.
Gynna nyttodjuren genom att till exempel
Genom att gynna markorganismerna bibehåller och förbättrar du bördigheten och därmed växternas förutsättningar för motståndskraft. Läs mer på våra sidor om nyttodjur och kulturmiljöer samt i våra broschyrer och se filmer om kantzoner och skalbaggsåsar.
Mer information
Odlingsråd för jordbruksgrödor
Variera växtföljden för att undvika skadegörare
Anpassa odlingssystem och odlingsteknik
Åtgärder mot ogräs i ekologisk produktion
Vad kostar förebyggande åtgärder inom växtskyddet?
Att välja lämplig sort
SLU – sortval och samlade årgångar
Använd friskt utsäde
Utsädesburna skadegörare jordbruk och friland
Anpassa gödsling och bevattning
God hygien förhindrar spridning av växtskyddsproblem
Gynna de viktiga nyttodjuren
Sidan senast uppdaterad: 2019-08-28
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/27826.html