Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Många av de gödningsmedel och jordförbättringsmedel som används på våra odlingsmarker och i våra trädgårdar innehåller produkter som är tillverkade av animaliska biprodukter. Naturgödsel är ett exempel på ett gödningsmedel som används i mycket stor utsträckning både i obehandlad och i rötad eller komposterad form. Benmjöl är ett annat exempel på en produkt som används mycket och som tillför värdefull fosfor till jorden. Att röta t.ex. matavfall och slaktbiprodukter är en viktig del i kretsloppet där man får fram fordonsgas samtidigt som man får en rötrest för spridning på mark.
För användning och tillverkning av organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel från animaliska biprodukter ställs det olika krav. Kraven kan vara mycket skiftande beroende på ursprungsmaterial. I menyn finns länkar till sidor där vi beskriver olika typer av produkter och berättar om kraven. Bestämmelserna som rör animaliska biprodukter hittar du också till höger. Där finns också en sammanställning av lagstiftningens krav för just organiska gödningsmedel. Tänk på att det även finns miljökrav för användning av organiska gödningsmedel.
För att få tillverka organiska gödningsmedel krävs det som regel att anläggningen godkänts av Jordbruksverket som t.ex. biogas-, komposterings- eller bearbetningsanläggning. Undantag finns för livsmedelsanläggningar som producerar något som uppfyller kraven på organiskt gödningsmedel (t.ex. ett bearbetat animaliskt protein). Lantbrukare är också undantagna när det rör sig om sådant som kan spridas på mark utan ytterligare behandling/bearbetning som naturgödsel och mjölk, samt mag- och tarminnehåll från djur som slaktats för husbehov. Även lagringsanläggningar dit organiska gödningsmedel förs för att lagras eller paketeras ska godkännas.
Eftersom organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel som är tillverkade av animaliska biprodukter eller innehåller produkter som är tillverkade av detta inte har någon slutpunkt måste de som regel vara spårbara ända fram till slutanvändaren. Därför ställs det bland annat krav på registrering av vissa slutanvändare men även på andra som ingår i kedjan som till exempel de som handlar med denna typ av produkter. Men det finns också undantag från kravet på registrering för vissa som distribuerar eller är återförsäljare. Läs mer om det längre ner.
Här hittar du en lista över godkända och registrerade anläggningar.
För att undvika att organiska gödningsmedel förväxlas med foder finns det bland annat krav på märkning av produkter. Det finns även krav på spårbarhet och användning.
Till höger hittar du en sammanställning som bland annat omfattar transport- och märkningskrav som är viktiga delar i spårbarheten.
Produkterna måste komma från anläggningar som är registrerade/godkända. Handelsdokument som intygar vad det är för produkt och hur den är bearbetad/behandlad ska följa med sändningen. Obearbetad naturgödsel får
inte släppas ut på marknaden utan ska gå från en gård direkt ut på mark eller
till en anläggning för bearbetning.
Anläggningen som lagrar organiska gödningsmedel ska vara godkänd som lagringsanläggning.
Om du bara hanterar och distribuerar organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel i konsumentförpackningar på maximalt 50 kilo för användning utanför foder- och livsmedelskedjan behöver du inte vara registrerad. Du behöver alltså inte vara registrerad om du hanterar eller distribuerar den här typen av produkter till villaägare eller till de som odlar prydnadsväxter.
Förutom de grundkrav på märkning som finns i lagstiftningen finns det finns krav på att en särskild markör ska blandas in i vissa produkter för att undvika risken att materialet används som foder. Det rör sig om produkter som helt eller delvis består av kött- och benmjöl eller bearbetat animaliskt protein (som t.ex. benmjöl, blodmjöl och fjädermjöl) . Jordbruksverket kan medge undantag från det kravet om särskilda säckar används som märkts på ett särskilt sätt. Läs mer under Andra organiska gödningsmedel.
Organiska gödningsmedel får aldrig användas eller riskera att användas som foder till djur. Därför finns det regler som ska förhindra detta.
Du som är primärproducent och har produktionsdjur och använder andra organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel än naturgödsel ska vara registrerad hos Jordbruksverket.
Produkterna måste förvaras i lämpliga förvaringsutrymmen så att produktionsdjur inte kan komma åt dem.
Läs mer om registrering och tillstånd på sidan Andra organiska gödningsmedel.
Om andra organiska gödningsmedel eller jordförbättringsmedel än naturgödsel, guano, mjölk, mjölkprodukter eller mag- och tarminnehåll spridits ut får inte produktionsdjur släppas ut på den marken förrän tidigast sex veckor efter den senaste spridningen. Skörd av grovfoder får göras tidigast efter tre veckor.
Om du ansvarar för mark där andra organiska gödningsmedel eller jordförbättringsmedel än naturgödsel, guano, mjölk, mjölkprodukter eller mag- och tarminnehåll spritts ut och som produktionsdjur kommer att ha tillträde till eller som kommer att användas för skörd av grovfoder inom en tvåårsperiod ska du föra register över följande:
Jordbruksverket är kontrollmyndighet över anläggningar och återförsäljare.
Länsstyrelsen är kontrollmyndighet över transporter.
Kommunen är kontrollmyndighet över hanteringen av naturgödsel i primärproduktionen och generellt över användningen av organiska gödningsmedel.
Här kan du läsa mer om kontroll av verksamhet med animaliska biprodukter.
Mer information
Sidan senast uppdaterad: 2018-11-13
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/34400.html