Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Asiatiska långhorningar

De asiatiska långhorningarna, Anoplophora glabripennis och Anoplophora chinensis, är stora vackra skalbaggar som lever i lövträd. Dessa båda långhorningar liknar varandra till utseendet och båda angriper levande träd av många olika arter som kan dö av angreppet.

Kontrollera värdträd på symtom


Kontrollera träden noga på symtom. Här i Sverige ska man hålla utkik efter larver och skalbaggar i mottagliga lövträd (framförallt lönnar) och i träemballage, framför allt i sändningar med importerat stenmaterial, där vi vid flera tillfällen har hittat skalbaggen. I träemballage kan man misstänka larvgångar som är större än tre mm. Om du skulle se stora utgångshål cirka 10-15 mm i diameter i nyinköpta träd de senaste tre åren, eller gnagspån på marken, kan detta vara tecken på att Anoplophora finns i trädet. Om du misstänker att du hittat fullbildade skalbaggar eller spår efter asiatiska långhorningar ska du anmäla detta till Jordbruksverket.

Regler för träemballage och värdväxter


De asiatiska långhorningarna är reglerade i EU:s gemensamma växtskyddslagstiftning och får därför inte förekomma vid införsel eller import till Sverige. Allt träemballage från länder utanför EU ska vara behandlat och märkt enligt den internationella standarden för förpackningsvirke ISPM 15. Här kan du läsa om vilka regler som gäller för handel med träemballage.

Om du handlar med värdväxter till Anoplophora ska de ha ett sundhetscertifikat när de importeras från ett land utanför EU. För handel inom EU ska vissa värdväxter till A. chinensis ha växtpass när de kommer från ett område i EU där A. chinensis förekommer (Boskoop och Westland i Holland, Lombardiet i Italien). Du kan läsa mer om vilka växter som ska ha växtpass via länken till höger. Detta gäller såväl för yrkesodlare, du som arbetar i kommunal verksamhet och för privatpersoner.

Skillnader mella A. chinensis och A. glabripennis

Utbrott av A. chinensis i Europa

A. glabripennis har hittats flera gånger 

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2014-09-26