Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Frågor och svar om bevattning

Här hittar du vanliga frågor och svar om bevattning.

Måste jag äga marken där vattentäkten är belägen?

Är det möjligt att få tillstånd till bevattning, när kommunen har lagt en detaljplan över det område, där jag vill ta ut bevattningsvatten?

Varför måste jag göra en ekonomisk kalkyl till min ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för uttag av bevattningsvatten? Det är väl självklart att jag inte gör något som inte lönar sig.

Behöver jag söka tillstånd för att ta bevattningsvatten? Vattnet har aldrig tagit slut i min å.

Jag beräknar mitt uttag från vattendraget till 50 000 m3 om året. Räcker det inte att bara anmäla uttaget?

Jag har en borrad brunn, som nog räcker till de 30 000 m3 jag räknar med att ta ut årligen. Räcker det att anmäla uttaget?

Krävs det tillstånd eller anmälan för att ta ut bevattningsvatten ur Vänern med 50 000 m3/år och 50 m3/tim?

Vi är fem grannar som har en gemensam anläggning för bevattning av våra trädgårdar. Är en sådan anläggning tillståndspliktig?

Jag har en liten bäck som normalt är helt torr under juni till september. Behöver jag tillstånd enligt miljöbalken för att bygga ett bevattningsmagasin i bäcken? Magasinet kommer att fyllas av vårfloden. Hela anläggningen ligger på min mark.

En liten sjö har tills för 10 år sedan reglerats för kraftändamål. Kan dammägaren utan prövning nu reglera sjön för bevattningsändamål?

Jag tar bevattningsvatten ur en regleringsdamm som tillhör ett kraftverk. Ska kraftverket verkligen ha ersättning varje år i all framtid för skadan?

Kontakt

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben