Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Kommer kostnaderna för företagen att öka med det nya avgiftssystemet?

Jordbruksverkets ambition är att det totala kostnadstrycket för tillsyn inte ska öka för företagen genom det nya avgiftssystemet.

Det finns flera typer av kontroller av utsäde och vi ser just nu över systemet kring utsädeskontroller för att se om vi kan uppnå syftena med kontrollerna på andra sätt än hur vi arbetar i dag. Dessutom vill vi se om det går att göra det enklare för företagen, till exempel genom att ta bort eller förändra vissa typer av kontroller. Ett konkret förenklingsförslag är att ta bort anmälningsplikten vid införsel av utsäde. Vi tror att målen kan uppnås även utan en anmälningsplikt och att detta kan innebära en betydande förenkling för företagen.

Vi tittar även på hur ofta kontroller ska ske. Jordbruksverkets utgångspunkt är att alla företag ska kontrolleras under en treårsperiod, men frekvensen kommer att variera. Till exempel kommer företag där kontrollerna visar på brister att kontrolleras mer och får därmed högre kostnader, medan företag med godkänt resultat och lägre risk får färre kontroller. Detta innebär att de enskilda företagen i högre utsträckning får bära kostnaden för just deras tillsyn.

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben