Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Sortlistor för växtsorter

Sorterna måste vara godkända sorter

För att du ska få sälja utsäde och annat förökningsmaterial av lantbruksväxter och köksväxter måste sorten vara godkänd. Det innebär att den ska finnas med i den svenska sortlistan eller i EU:s gemensamma sortlista för lantbruksväxter och köksväxter.

Om arten inte finns med i listorna får du ändå sälja den. Detta gäller till exempel dill, bovete och foderlosta.

Det kan även finnas växtskyddsregler som reglerar handeln med utsäde.

I listorna kan du hitta vilka sorter som är godkända för handel. Enklast är att först titta i EU:s sortlista där även de svenska sorterna är med.

Tänk på att arterna är uppdelade i två listor, lantbruksväxter och köksväxter. Kålrot och potatis hittar du till exempel i listan för lantbruksväxter. Sök i båda listorna om du är osäker på i vilken lista arten kan finnas.

Den svenska sortlistan


Den svenska sortlistan ges ut en gång per år i Växtsortmeddelanden men ändringar i sortlistan görs flera gånger per år när nya sorter tagits in eller sorter tagits ut ur sortlistan. Du kan hålla dig uppdaterad genom att prenumerera på Växtsortmeddelanden som du hittar till höger.

EU:s sortlista


EU:s gemensamma sortlista ges ut i Europeiska unionens officiella tidning. Tillägg med uppdateringar med nya sorter eller strukna sorter och andra förändringar kommer regelbundet. En konsoliderad och sökbar version av EU:s sortlistor för lantbruksväxter och köksväxter hittar du till höger under EU:s databas för sorter.

Vill du leta i de olika tidningarna efter en särskild ändring. Här får du En hjälp till EU:s publicering av sortlistan.

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2014-05-13