Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Du som odlar utsäde kommer att få dina odlingar kontrollerade av Jordbruksverkets personal eller av andra personer som Jordbruksverket har auktoriserat. I korthet går en kontroll till så här.
All utsädesodling av lantbruksgrödor måste fältbesiktigas. Det innebär att odlingen på dina skiften kontrolleras genom att personer går över dem och bedömer hur grödan ser ut. De kontrollerar till exempel att det är rätt sort som odlas och att den inte är blandad med andra sorter. De tittar efter andra ogräs, särskilt i vallväxter. Flyghavre är det viktigaste ogräset att notera i alla grödor. De kontrollerar också om andra lantbruksväxter finns i odlingen, till exempel rågvete i utsädesodling av höstvete.
Annat som är viktigt vid besiktningen är vissa utsädesburna sjukdomar. Speciellt på potatis är det viktigt. Dessutom kontrollerar personalen att det är tillräckligt långt till andra odlingar av samma gröda som utsädesodlingen. Detta för att det inte ska bli inkorsning av andra sorter vid odling av så kallade korsbefruktare som exempelvis råg och vallväxter. För potatis är avståndet viktigt för att undvika smittspridning av främst virus.
Det är din uppdragsgivare, det vill säga det företag du har kontrakt på odlingen med, som anmäler din odling för fältbesiktning till Jordbruksverket. Du får då ett brev med en blankett från vår utsädesenhet. Du ska där fylla i förfrukterna och snarast skicka tillbaka blanketten tillsammans med en karta. Förfrukter är den gröda som har odlats tidigare på skiftet.
Innan personalen går ut i fält kontrollerar de att förfrukterna är tillåtna för den aktuella grödan. Om du odlar utsäde av vall eller oljeväxter kontrollerar även personalen att det har gått tillräckligt många år sedan en annan sort av arten odlades senast på skiftet. Det är för att frön av en annan sort kan finns kvar i jorden i flera år.
Kartan behövs för att besiktningspersonalen ska kunna hitta dina skiften.
Fältbesiktning för oljeväxter, foderväxter och stråsäd görs från mitten av maj till början av augusti. Potatis besiktigas från veckan efter midsommar fram till slutet av juli. Den måste göras när grödan är i sådant utvecklingsstadium att det går att göra en bra kontroll. Du får ingen information i förväg om när Jordbruksverket gör besiktningen men du kan läsa om tidsplanen för besiktning av utsädesodlingar till höger. Den publiceras i juni och uppdateras under hela säsongen.
Om du misstänker att du kan ha fått in flyghavre på en del av ditt skifte så kan du ta undan en del av skiftet från besiktning. Kom ihåg att du måste göra denna avgränsning innan besiktningen görs. Om du avgränsar en del av skiftet efter besiktningen så kan odlingen ändå inte bli godkänd.
Gör en gräns på 30-40 cm genom att till exempel slå den med trimmer, genom att stänga av några såbillar vid sådden eller genom att bekämpa kemiskt. Det är viktigt att gränsen syns tydligt hela växtsäsongen. Markera gärna även med käppar för säkerhets skull. Det räcker dock inte med enbart käppar. Du bör också rita ut avgränsningen på kartan.
Om besiktningspersonalen hittar flyghavre på ett skifte gäller följande:
När besiktningen är färdig får du som odlar utsädet ett protokoll av besiktningspersonalen eller med posten. Det är en redogörelse av hur besiktningen gått och om odlingen är preliminärt godkänd eller underkänd. Du får också reda på om en underkänd odling kan ombesiktigas. Protokollet skickas även till Jordbruksverket. Där registreras uppgifterna och de skickas även vidare till din uppdragsgivare.
Den absolut vanligaste orsaken till att strå- och baljväxtodlingar inte blir godkända är att det finns flyghavre. Omkring tio procent av odlingarna blir underkända av denna orsak. Det är därför viktigt att du går över dina odlingar hela säsongen.
För vallväxter är det avståndet till andra vallar och antal år sedan vall odlades sist på skiftet som är huvudorsak till att odlingarna eller delar av dem inte godkänns.
För potatis är förekomst av virus den allra vanligaste orsaken till att odlingen godkänns i en lägre klass.
Sidan senast uppdaterad: 2018-06-11
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/16017.html