Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Vinodling i Sverige

Intresset för vinodling ökar i Sverige


Intresset för vinodling i Sverige har ökat under senare år. 2009 fanns det 14 företag som sålde egenproducerat vin framställt på svenskodlade druvor. Därtill kommer ett 20-tal företag som planterat vinrankor i syfte att nå en skörd som man kan använda för vinframställning i kommersiellt syfte. 2009 producerade Sverige 17 859 liter vin, varav 6 695 liter rött vin och 7 737 liter vitt vin samt 3 427 liter rosévin, på en yta av cirka 20 hektar.

Alla EU:s bestämmelser för vin gäller inte i Sverige


EU: bestämmelser för vinområdet är omfattande. I Sverige gäller inte alla bestämmelser eftersom vår vinodling är och har varit mycket liten. Här gäller till exempel inte förbudet mot att plantera nya vinstockar och vi behöver inte heller föra vinodlingsregister. EU:s regler kräver dock att druvsorterna måste vara av arten Vitis vinifera eller en korsning mellan denna art och andra arter av släktet Vitis. Här kan du läsa mer om EU:s bestämmelser för vinmarknaden.
 
Av samma anledning, att vår odling är liten, får Sverige inte heller stöd från EU för vinodling. Det finns däremot möjlighet att söka om stöd för ekologisk odling.  

Du behöver växtpass om du säljer vinplantor


Om du säljer en vinplanta inom EU ska den följas av ett växtpass. Samma sak gäller om du köper in plantor och sedan säljer dem vidare inom Sverige. Här kan du läsa mer om vad som gäller för växtpass.
 
Du hittar mer information om märkning och bestämmelser kring vinframställning på Livsmedelsverkets webbplats till höger.

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2014-05-15