Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Den certifierade ekologiska fruktodlingen i Sverige omfattar cirka 140 ha (2013). Den ekologiska fruktodlingen ökar successivt, men inte tillräckligt för att täcka efterfrågan på svensk ekologisk frukt. Den mesta ekologiska frukten importeras och det finns därför utrymme att öka den svenska fruktodlingen.
Yngre ekologiska fruktodlingar består ofta av många små äppleträd, som ger förutsättningar för en hög skörd av god kvalitet. Det finns även många äldre fruktodlingar med stora gamla träd, som normalt ger en relativt låg fruktskörd.
Det finns några större ekologiska fruktodlingar med fem till tio hektar frukt i Skåne och i Västmanland, som producerar konsumtionsfrukt till de stora livsmedelskedjorna. Det finns också några mindre odlingar på ett till två hektar som är anslutna till en större producentförening i Skåne, och får därigenom tillgång till lager, packeri och marknadsföring.
De flesta ekologiska fruktodlingar är relativt små, cirka ett hektar per företag. De små företagen odlar ofta flera slags frukt och bär som säljs på den lokala marknaden. Flera av dessa fruktodlingar är extensivt skötta utan direkta växtskyddsåtgärder, och ger då ofta en stor andel industrifrukt som ofta används till äpplemust eller förädlas på annat sätt.
Det finns en stor efterfrågan på svensk ekologisk frukt. Samtidigt finns det flera orsaker till varför den ekologiska odlingen inte ökar mer än den gör. Det kräver ganska stora investeringar för att sätta igång med en fruktodling. Det är också viktigt att ha tillgång till lager, packeri och försäljningskanaler. Viktigt är också att det finns möjlighet att förädla industrifrukt.
Många konventionella fruktodlare är osäkra på om de klarar skadeinsekter, växtsjukdomar och ogräs i en ekologisk odling. Fruktskördarna blir visserligen lägre i ekologisk fruktodling, men fruktpriset är också betydligt högre. För att lösa dessa problem krävs en utveckling på flera fronter. Det behövs till exempel bättre metoder för att hantera ogräs och skadegörare för att få högre och jämnare skörd och kvalitet.
Fysikaliskt verkande växtskyddsmedel som såpor, växtoljor och paraffinolja måste godkännas av Kemikalieinspektionen. I väntan på sådana godkännanden kan Kemikalieinspektionen bevilja dispens så att du får använda dessa medel i ekologisk produktion. Om dispens beviljas informerar vi om det på våra sidor om växtskydd.
Ta kontakt med din lokala rådgivare på till exempel Länsstyrelsen eller Hushållningssällskapet för hjälp med att börja odla ekologiskt, ställa om till ekologisk produktion, eller utveckla den ekologiska produktionen du redan har. Du kan också läsa mer i vår broschyr Starta eko - frukt som du hittar under Mer information.
Det är en utmaning att odla frukt ekologiskt, eftersom skadegörare och ogräs har goda möjligheter att förökas i fleråriga kulturer. Det är viktigt att du väljer rätt fält och att du förbereder marken väl innan plantering. Lätt sluttande och väldränerade fält gör att plantorna övervintrar bättre. Marken ska vara fri från fleråriga ogräs.
I ekologisk odling bör man välja robusta sorter med motståndskraft mot skorv, mjöldagg och andra sjukdomar, samtidigt som de ger god skörd.
Tidigare planterades en del skorvresistenta sorter i ekologisk fruktodling. Det har dock visat sig att resistensen hos skorvresistenta sorter som Santana och Rubinola bryts ganska fort. Därför rekommenderas idag hellre robusta sorter som har god motståndskraft mot skorv och samtidigt har flera andra bra egenskaper. Det finns inga sorter som är perfekta och uppfyller alla krav, men några sorter är lämpligare än andra. Exempel på robusta äpplesorter som är uppskattade i ekologisk odling är Amorosa (röd Aroma), Aroma, Katja och Discovery. Andra robusta sorter som också används är Ingrid Marie, Holsteiner Cox och Nanna.
Med förebyggande metoder kan du minska angreppen från olika skadegörare. Du kan förebygga svampangrepp genom att öka avstånden mellan träden och beskära träden så att ljus och luft kommer in.
Jordbruksverket har en del informationsmaterial om ekologisk fruktodling som du kan beställa. Det finns också andra informationsmaterial om ekologisk odling. Du hittar länkarna till höger.
Nu finns ett nytt nyhetsbrev om frukt-, bär- och grönsaksodling. Nyhetsbrevet tar upp frågor som är av intresse för alla odlingsinriktningar. Låter det intressant? Du prenumererar genom att klicka på länken under Nyhetsbrev.
Sidan senast uppdaterad: 2018-09-27
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/26315.html