Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Mekanisk bekämpning av ogräs i veteodling

Det finns många olika metoder för att bekämpa ogräs mekaniskt. Metoderna används i ekologisk odling men även du som bekämpar kemiskt kan ha nytta av att kombinera växtskyddsmedel med mekanisk bearbetning. Läs här om metoder för mekanisk bekämpning och om hur man kan bearbeta för att bli av med rotogräs och fröogräs.

Möjligheter att minska ogrästrycket


Höstvete kan ogräsharvas


Ogräsharvning innebär att man harvar mot fröogräs i växande gröda. Höstvete tål ogräsharvning bra men ogräsen hämmas av att de täcks av jord men också genom att de dras upp. Eftersom det måste vara torrt vid harvningen så går den i regel inte att göra på hösten.

Ogräsharvning på våren har effekt på vårgrodda fröplantor men inte på höstgrodda. Om det finns flyghavre ska du aldrig ogräsharva på våren.

Blindharva gärna vårvete


I vårvete finns möjlighet att blindharva. Blindharvning innebär ogräsharvning mellan sådd och uppkomst av grödan. För att lyckas med blindharvning är en jämn sådd viktig och du kan öka sådjupet något. Blindharvning har effekt mot tidigt groende ogräs som åkersenap, dån och pilört. Blindharvningen får nya frön att gro och därför behöver den följas upp av en selektiv ogräsharvning i växande gröda.

Rotogräs - åtgärder på kort sikt

Rotogräs - åtgärder på lång sikt

Fröogräs - åtgärder på kort sikt

Fröogräs - åtgärder på lång sikt

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben