Hundäxing i renbestånd. Foto: Thorsten Rahbek-Pedersen
Hundäxing är ett torktåligt gräs med hög avkastning och god återväxtförmåga. Gräset är tuvbildande och återväxten sker framförallt med bladskott. Hundäxing har ett aggressivt växtsätt vid höga kvävegödslingsnivåer. Under dessa förhållanden kan den konkurrera ut andra arter i vallen. Tänkbar samodlingsgröda är blålusern eftersom även den är konkurrenskraftig vid en lyckad etablering. Vinterhärdigheten är något svag och hundäxingen är särskilt känslig för isbränna och frost under våren. Hundäxing är känslig för betestramp vilket gör den olämplig som betesgräs.
I broschyren Vallväxter till slåtter och bete samt grönfoder hittar du information om sorter och deras egenskaper i form av avkastning och utveckling. Broschyren hittar du under rubriken Mer information.
Hundäxing är det gräs som utvecklas snabbast under våren av alla gräsarterna. En del lantbrukare har lite hundäxing i blandningen som ”skördeindikator”. Om axen blir synliga i hundäxing är det dags för vallskörd eftersom övriga arter då har optimalt näringsvärde för mjölkproduktionen. Med sitt aggressiva växtsätt passar hundäxing bäst i treskördesystem. Hundäxingen behöver skördas tidigt för att inte förväxa och ge ett sämre fodervärde. Speciellt i samband med förstaskörden tappar hundäxing snabbt i näringsvärde efter axgång.
Fodervärdet är beroende av utvecklingsstadium, sort, näringstillgång, temperatur och ljusintensitet. Skördetidpunkt och klimat är de faktorer som mest påverkar vallfodrets näringsmässiga kvalitet. Genom att ta en tidig skörd kommer en större del av plantan att bestå av bladdelar istället för mer styva stjälkdelar vilket ger en högre smältbarhet. Bladdelarna har ett högre innehåll av råprotein och mindre fiberinnehåll än stjälkdelarna. Med klöver i vallen sjunker inte råproteinhalten lika snabbt som i en gräsvall vilket innebär att du får ett större skördefönster.
Under vallprognos.se kan du följa provtagningsanalyser för ditt område och ta del av en nationell skördeprognos som bygger på temperatursummor.
Du kan också titta på Jordbruksverkets bilder och mätvärden på hundäxing i olika utvecklingsstadier. Du hittar dem under Mer information.
Sidan senast uppdaterad: 2018-12-04
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/25633.html