Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
När du beräknar hur mycket växtnäring du ska tillföra bör du ta hänsyn till bland annat förfrukt, förväntad skörd och hur mycket näring som finns i jorden. För att ta reda på hur mycket växtnäringsämnen som finns och vilket pH-värde jorden har så kan du markartera.
Vid markkartering tas jordprover som sedan analyseras på laboratorium. Då får du bland annat veta mängd lättillgänglig fosfor (P-AL) och kalium (K-AL), och pH-värdet i marken. Normalt tas ett prov per hektar. Du bör göra om markkarteringen vart tionde år. Markkarteringen kan dock inte användas för att se markens kvävestatus.
I Jordbruksverkets broschyr Rekommendationer för gödsling och kalkning finns uppgifter om vilka mängder av kväve, fosfor och kalium som rekommenderas till olika grödor vid olika skördenivåer. Broschyren uppdateras varje år.
Genom en symbios med kvävefixerande bakterier får ärter tillgång till kväve. Bakterierna, som lever på plantans rötter, finns naturligt i jorden. Normalt behöver du inte ympa utsädet med bakterier, även om du inte odlat ärter på fältet under lång tid. Även åkerbönor samverkar med samma typ av bakterie.
Om skörden är 3 500 kilo per hektar kommer 13 kilo fosfor att föras bort med skörden. Hur mycket du ska gödsla beror på innehållet i marken. I tabellen här nedanför kan du se hur mycket fosfor du bör tillföra vid olika AL-klasser. AL-klassen är ett mått på hur mycket lättillgängligt fosfor som finns i marken.
Behovet av kalium är något större för ärter än för stråsäd. Cirka 35 kilo kalium förs bort med skörden. I tabellen kan du se hur mycket kalium du bör tillföra.
Lerjordar kan leverera mycket kalium. Men om marken innehåller lite lättillgängligt kalium bör du inte föra bort mer än du tillför under växtföljdsomloppet. På Greppa näringens webbsida till höger hittar du verktyg för att räkna ut växtnäringsbalanser.
Om du samodlar ärter med andra grödor, till exempel stråsäd, måste du också ta hänsyn till den grödans växtnäringsbehov.
Gröda | Skördenivå ton/ha | Bortförsel av K kg/ha | K-AL-klass I | K-AL-klass II | K-AL-klass III | K-AL-klass IV | K-AL-klass V |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ärter och Åkerböna | 3,5 | 35 | 50 | 40 | 20 | 0 | 0 |
Gröda | Skördenivå ton/ha | Bortförsel av P kg/ha | P-AL-klass I | P-AL-klass II | P-AL-klass III | P-AL-klass IVA | P-AL-klass IVB | P-AL-klass V |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ärter och Åkerböna | 3,5 | 13 | 20 | 15 | 10 | 0 | 0 | 0 |
Sidan senast uppdaterad: 2019-03-07
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/7158.html