Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Odling av salix

Ökad efterfråga på energi från åkern


Efterfrågan på förnybar energi och bioenergi kommer att öka både nationellt och internationellt. En del av den ökade efterfrågan av biobränsle i Sverige kommer att mötas med ett ökat uttag från skogen. Men det finns också möjligheter för svenskt lantbruk att bidra med en ökande odling av energigrödor som till exempel salix.

Allt fler värme- och kraftvärmeverk efterfrågar ett komplement till sitt befintliga bränsle. Värme- och kraftvärmeverk ser möjligheten att använda salix som ett framtida bränsle under förutsättning att det kan produceras och levereras på ett konkurrenskraftigt sätt.

Handbok för dig som odlar salix


Med nya sorter och ny kunskap talar både forskare och energirådgivare om att det är läge för en nystart för salixodlingen i Sverige. Jordbruksverket har därför tagit fram en ny handbok som beskriver hela bränsle- och affärskedjan när det gäller produktion av salix. Handboken är ett grundläggande kunskapsunderlag för salixodlare som beskriver odling och skörd, energimarknad, relevant lagstiftning och möjlighet till stöd. Du hittar handboken för salixodlare till höger.
 

Se filmer från Jordbruksverkets salixutbildningar


I december 2012 och januari 2013 anordnade Jordbruksverket utbildningar för salixodlare på tre ställen. Enköping i Uppsala län, Jordberga gård i Skåne och Grästorp i Västra Götaland. Utbildningen i Grästorp den 21 januari filmades. Här nedanför kan du se den första filmen. Se samtliga filmer om salixutbildning. länk till annan webbplats

Seminarium om förnybar energi och landsbygdsutveckling


I samband med utbildningen i Grästorp den 21 januari hölls ett seminarium där landsbygdsminister Eskil Erlandsson talade om regeringens arbete med förnybar energi från landsbygden. Andra talare var företrädare för företag i salixbranschen samt Grästorps kommun, vars värmeverk eldar salix. Här nedanför ser du en av filmerna. Se samtliga filmer från seminariet.länk till annan webbplats

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben