Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Servera mat

Funderar du på att servera mat och dryck? Här kan du få hjälp med att förverkliga din dröm! Det finns många olika kunder med vitt skilda önskemål. Mycket handlar om vilka kunder du vänder dig till och hur du marknadsför dig. Det kan vara allt från en enkel servering med fika för trötta vandrare till en högklassig restaurang med utmärkelser i White Guide eller Guide Michelin. Fram för allt sistnämnda exempel kan få besökare från hela landet att åka just till ditt ställe.

Profilera dig och samarbeta med andra


Genom att skapa en unik profil har du bättre förutsättningar att bli uppmärksammad och på så vis kan du få en del gratis marknadsföring, till exempel i tidningar. Det finns kanske regionala mattraditioner och recept med anknytning till din bygd som du kan ta tillvara och servera i nya kombinationer.
 
För att kunna laga och servera den måltid som dina kunder vill ha bör du känna till dina leverantörer och veta var maten kommer ifrån, vad den innehåller och hur den tillverkas. Skriv kontrakt med leverantörer du litar på och som uppskattar din affärsidé.
 
Det finns många sätt att samarbeta, till exempel genom evenemang med olika teman eller genom gemensam marknadsföring. Samarbeten med andra som kompletterar det du erbjuder kan också innebära att ni är fler som delar på kostnader och kan få fram olika typer av paketerbjudanden. Samarbeta med lokala upplevelseföretag, lokala turistbyråer, regionala marknadsföringsbolag, bussbolag eller specialresearrangörer. Till vänster på sidan Satsa på turism hittar du mer information om du vill utveckla din verksamhet för turister.

Din måltid ska vara en upplevelse!


Vilken typ av servering du än driver så ska måltiden du erbjuder vara en upplevelse. Om du kan bjuda på en berättelse kring måltiden, gör det att många besökare kan tänka sig att betala mer. Dagens konsumenter är intresserade av vad som serveras, var råvaran kommer ifrån och hur den tillverkas. Hur din måltid serveras har stor betydelse för den upplevda kvaliteten och påverkar också priset du kan ta ut.
 

Tillstånd och lagar


Du som ska laga mat måste uppfylla kraven i livsmedels- och miljölagstiftningen. Du hittar mer information till vänster på sidan Gör något av råvaran. Förutom att din livsmedelslokal måste vara godkänd av kommunen ska du också ta kontakt med brandskyddsmyndigheten som bland annat ska avgöra hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

Jordbruksverket hjälper dig!


Genom företagsstödet kan du få stöd för investeringar, konsulttjänster och kompetensutveckling som underlättar och utvecklar din verksamhet.

När ni är fler som samarbetar kan projektstödet vara något för just ert samarbete .
 

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2013-04-09