Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Marknadsföringsstöd

Inom EU finns det stöd till marknadsföring av vissa jordbruksprodukter och produktionsmetoder. Det finns även stöd till marknadsföring av vissa jordbruksprodukter till vissa länder utanför EU. Syftet med stöden är att öka konsumtionen av produkterna.

Vem kan söka marknadsföringsstöd?


Branschorganisationer eller andra organisationer som arbetar med lämpliga frågor på en övergripande nivå kan söka marknadsföringsstöd.

När kan du få marknadsföringsstöd?


Marknadsföringsstöd ges för att öka kunskapen om kvaliteter eller egenskaper hos varor eller produktionssätt. Marknadsföringen måste gälla allmänt. Den får aldrig favorisera enskilda länder eller varumärken.

Organisationen måste betala en del av kostnaderna själv.

Vad kan du få marknadsföringsstöd för?


Du kan få stöd för marknadsföring av jordbruksprodukter som frukt, grönsaker, rapsolja, mjölk och mjölkprodukter och annat. Dessutom kan du få stödet för information om till exempel ekologisk produktion.

Hur söker du om stöd för marknadsföring?


Först måste organisationen göra ett program för den planerade marknadsföringen. Programmet ska vara inne på Jordbruksverket senast den 30 september. EU-kommissionen beslutar i april året efter om vilka program de vill medfinansiera. Sedan ska din organisation och Jordbruksverket underteckna ett slags standardavtal. Du hittar mallen till avtalet till höger. Efter det kan din organisation sätta igång med den planerade marknadsföringen.

EU-kampanj för ekologiskt jordbruk


EU-kommissionen har en kampanj för att marknadsföra ekologiskt jordbruk. Syftet är att informera de som arbetar med livsmedel inom handel och industri om ekologiskt jordbruk. EU vill även uppmuntra lantbrukare att öka sin produktion av ekologiska produkter och att marknadsföra dem. Det går bra att söka om marknadsföringsstöd för att göra sådana kampanjer.

EU-kampanjen för ekologiskt jordbruk har en egen webbplats länk till annan webbplatsmed information till konsumenter, restauranger och andra. Du kan också hitta en mängd marknadsföringsmaterial som broschyrer, recept och tv-reklam här. Det går bra att använda materialet gratis om du vill marknadsföra ekologiskt jordbruk.

Prenumerationer
Mer information
Blanketter
Bestämmelser
EU:s förordning om marknadsföringsåtgärderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

EU:s förordning om marknadsföringsåtgärder, tillämpninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2014-04-16