Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
2012-05-29

Testa grönt drivmedel till traktorn

Arbetsmaskiner kan drivas på ett mer miljövänligt sätt. Jordbruksverket behöver nu intresserade maskinägare som vill bygga om sina arbetsmaskiner till gasdrift. Tillsammans med leverantörer av utrustning och teknik kan ägaren få sin arbetsmaskin ombyggd till att gå på biogas och diesel.
Elin Einarson, projektledare, hoppas att många intresserade maskinägare
anmäler sig.
– Vi är intresserade av alla typer av arbetsmaskiner som idag går på diesel. Det kan röra sig om allt från en specialdesignad sopmaskin till en vanlig traktor eller lastmaskin. Huvudsaken är att ägaren kan avstå maskinen under tiden som den byggs om samt är villig att dokumentera sina erfarenheter från driften av maskinen när den går på biogas, säger Hans Arvidsson på Svensk Maskinprovning.

Jordbruksverket och Transportstyrelsen genomför ett regeringsuppdrag för att bygga om befintliga arbetsmaskiner till metan-dieseldrift, det vill säga att motorn går på både biogas och lite diesel.

– Vi kan hjälpa maskinägare att ta ett språng in i framtiden, säger Elin Einarson på Jordbruksverket. Genom att bli en av de första att köra arbetsmaskiner med biogas får företaget unika konkurrensfördelar och kan profilera verksamheten som grön och miljömedveten.

Om du vill veta mer kan du kontakta Elin Einarson, Jordbruksverket, 036-15 61 95 eller Hans Arvidsson, Svensk Maskinprovning, 010-516 64 72.

Intresseanmälan


Intresserade maskinägare kan anmäla sig här.länk till annan webbplats