Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Ekologisk fruktodling

Den certifierade ekologiska fruktodlingen i Sverige omfattar 75 ha. Det motsvarar ungefär fem procent av den totala svenska fruktarealen. Den ekologiska fruktodlingen ökar successivt, men inte tillräckligt för att täcka efterfrågan på svensk ekologisk frukt. Den mesta ekologiska frukten importeras och det finns därför utrymme att öka den svenska fruktodlingen.
Det odlas mest äpple, men i liten omfattning även päron, plommon och körsbär. Många fruktodlare odlar även bär.

Både stora och små fruktodlare

Stora möjligheter men också stora utvecklingsbehov

Är du intresserad att börja odla frukt ekologiskt?

Förbered marken innan plantering

Robusta sorter rekommenderas

Använd förebyggande metoder mot angrepp från skadegörare

Vill du läsa mer om ekologisk fruktodling?