Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Jordbruksmark - en smart investering

Köp mark! – den tillverkas inte längre

Mark nybildas inte och behovet av mat till en växande befolkning ökar. Det vet stora företag och länder varför de köper eller tillskansar sig mark på andra sätt, som investering eller för att säkra landets mattillgång.

Rapsfält. Foto: Per G Norén

Foto: Per G Norén

Nyodling, en kostsam process

Flytta planerade byggnationer från åkermark!

De val vi gör för brukandet av vår åkermark idag kommer att få konsekvenser för våra barn och barnbarn. Valet att bygga en trafikplats eller en logistikcentral innebär att jordbruksmark av god kvalitet försvinner. Även om vi senare skulle välja att riva logistikcentralen så är jordbruksmarken i princip oåterkallelig då allt för stora ingrepp har skett i matjordslager respektive alv. Dessa olika marklager har skapats genom årtusenden av biologisk aktivitet och återställs inte genom att asfalten tas bort.

Symbolbild av förhållandet mellan land och stad. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Klimatförändringar ökar värdet på svensk jordbruksmark

Jorden blir bara varmare och varmare. Samtidigt som vi arbetar för att minska växthuseffekten bör vi också planera för effekterna av pågående klimatförändringar. Det gör vi genom att använda den svenska jordbruksmarken till odling och livsmedelsproduktion.

Isberg. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Handelsbalansen av livsmedel

kommer att förändras, till Sveriges fördel

Sverige har goda förutsättningar att vara världsledande när det gäller jordbruksprodukter och livsmedel. God tillgång till jordbruksmark är en grundläggande förutsättning.

Jordglob i sammanträdesrum. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben