Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

En attraktiv, frisk och sund kommun

Svensk jordbruksmark tryggar säker, god och nyttig mat

Den svenska jordbruksmarken erbjuder oss möjligheten att äta mat som vi har stor kunskap om. Kommuner har unika möjligheter att bevara och utveckla de värden som är knutna till jordbruksmarken. Matsäkerhet grundar sig i hälsoaspekter, miljöhänsyn och hållbar utveckling. Genom att värna den svenska jordbruksmarken värnar vi också hållbar utveckling.

Flicka som plockar tomater. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dyrare att producera kvalitet

Pedagogiska värden: ”Det luktar djur men det känns ändå bra i min näsa…”

Ett av många citat från barn som besökt bondgårdar i Sverige. Men behöver barn besöka bondgårdar? Barn vet att mat finns i affären på bekvämt avstånd från bostaden, året runt. Men var fanns maten innan den kom till affären? Tja, moroten växte väl på ett träd någonstans, fiskpinnen simmade väl i havet och mjölken och köttet blandades väl till i fabriken. Vad skulle du tro om du aldrig sett en ko, ett grönsaksland eller ett jordbruk?

Pojke ger nötkreatur foder ur en hink. Foto: Pia Svensson

Foto: Pia Svensson

Jordbrukslandskapet gör oss friskare

En något bortglömd ekosystemtjänst som naturen erbjuder oss är möjligheten till rekreation, motion och återhämtning. Forskning visar att naturen har en läkande effekt på oss, men värdet av den kan vara svår att uppskatta.

Man och kvinna på var sin cykel. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben