Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Solitärträd i det öppna odlingslandskapet fyller en viktig funktion. De härbärgerar många olika organismer i krona, bark, grenar, blad, rot, död ved och nedfallna grenar.
Solitärträd. Foto: Albin Andersson
Solitärträd är gamla, friväxande och ofta storkroniga lövträd som har fått stå kvar i odlingslandskapet. Träden har sparats av olika anledningar, för hamling och annan lövtäkt och för skörd av bär och ekollon. Solitärträden hittar vi idag i åkrar och hagmarker, på åkerholmar, i gårdsmiljöer och på vägrenar.
Ett gammalt solitärträd erbjuder många småmiljöer i form av skrovlig bark, grenar, blad, död ved och nedfallna grenar. Detta är viktiga livsmiljöer för en mängd arter såsom rödlistade insekter, fjärilar, lavar, svampar och mossor. De träd som bär frukter, bär, och blommor ger viktig föda för både pollinerande insekter, fåglar och däggdjur. Solitärträden innehåller mycket insektslarver och är ett viktigt skafferi för fåglar som svartvit flugsnappare, nötväcka, gröngöling och andra hackspettar.
Solitärträden är starkt hotade av igenväxning. Eken är speciellt känslig för beskuggning och att det växer upp träd in i kronan. En tumregel är att solitärträd ska ha kronan fri så att stammarna blir solexponerade.
Röj bort sly och träd i närheten av eken. Röj med fördel under sommaren då skott och blad innehåller mest näring, vilket utarmar rotsystemet. Förutom att sköta befintliga solitärträd är det viktigt att tänka långsiktigt och förnya beståndet genom att spara och vårda yngre träd som i framtiden kan utvecklas till nya solitärträd.
Sidan senast uppdaterad: 2018-12-04
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/35120.html