Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Tvestjärthonans tång är nästan rak. Foto: L. Vimarlund
Tvestjärtarna har bara en generation per år i Sverige. Honorna övervintrar i en håla i jorden. Där lägger de också sina ägg tidigt på våren. Ungarna stannar en tid i hålan där de vaktas och matas av honan.
Många upplever tvestjärtarna som obehagliga, bland annat har de felaktigt anklagats för att krypa in i människors öron. I själva verket är tvestjärtarna nyttodjur som gärna äter olika slags skadedjur.
Tvestjärthanens tång är böjd. Foto: A. Engström, Kryp i naturen.
I Sverige finns fyra arter av tvestjärtar. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Några av arterna flyger, andra förflyttar sig istället gående och flyger sällan eller inte alls.
Några skadedjur som tvestjärten gärna äter är
Tvestjärtarna förekommer allmänt i frukt- och bärodlingar där de spelar en viktig roll i bekämpningen av bladlöss och blodlöss. I lantbruket torde tvestjärtarna ha mindre betydelse som nyttodjur.
Tvestjärtarna äter den föda som finns tillgänglig och därför kan de också uppträda som skadedjur när de äter kronblad eller gnager på frukter. På äpplen äter tvestjärtarna bara där det redan finns en skada i skalet, till exempel en spricka. Deras exkrementer kan också smutsa ner frukten.
Tvestjärten trivs i mörker. Foto: S. Manduric
Eftersom tvestjärtarna tillbringar höst, vinter och vår i sin jordhåla är de känsliga för jordbearbetning. Därför trivs tvestjärtarna bäst i fleråriga grödor. Genom att bevara och vårda naturliga biotoper som åkerholmar, dikeskanter och fältkanter kan du hjälpa tvestjärtarna att hitta en plats att övervintra på.
Tvestjärtarna skadas av kemiska insektsmedel. En särskilt känslig period är i början av juli då nymferna lämnar boet i jorden i jakt på föda. Undvik att använda bredverkande insektsmedel i odlingen under denna period.
Sidan senast uppdaterad: 2018-12-04
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/15014.html