Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.1
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839

Guldögonsländor

Guldögonsländans vingar har ett nätmönster.

Guldögonsländans vingar har ett nätmönster. Foto: Anders Lindström

Bladluslejon med kraftiga käkar


De vuxna guldögonsländorna har en späd, grön kropp som är 15—20 millimeter lång. De har två par relativt stora genomskinliga vingar med ett fint nät av ribbor. Vingarna ligger som ett tak över kroppen. Som namnet antyder är ögonen stora och glänsande.

Larven, som kallas för bladluslejon, är spolformad och har långa ben. Den är knappt 10 millimeter lång. Färgen är ljusbrun, ibland med band av mörka fläckar längs kroppen. Den fångar och håller fast bytet med sina kraftiga, bågformade käkar.

Guldögonsländorna tillhör en grupp insekter som kallas nätvingar. Det finns olika arter av nätvingar över hela jorden och alla är rovdjur. Några har larver som lever i vatten och fångar sitt byte där. Andra arter gräver fångstgropar där de lurar ner sitt byte. I Sverige finns ett tjugotal arter. De är viktiga nyttodjur som bland annat äter bladlöss.

Övervintrar gärna inomhus

Äggen sitter på skaft.

Äggen sitter på skaft. Foto: L.Vimarlund

Guldögonsländorna gör nytta

Larven har kraftiga käkar.

Larven har kraftiga käkar. Foto: A. Staverløkk

En larv äter 500 bladlöss

Ett bladluslejon — guldögonsländans larv — lever i cirka 2 veckor och äter under denna tid 200—500 bladlöss. Den stoppar in sina kraftiga käkar i bladlusen och suger ut innehållet. De utsugna hudarna lägger larven på sin egen rygg som kamouflage.

I frukt- och bärodlingar äter guldögonsländan förutom bladlöss även blodlöss och olika typer av kvalster, som spinnkvalster och rött spinn.

Guldögonsländor är så effektiva att de föds upp och säljs för utsättning i växthus.

Du kan hjälpa guldögonsländorna

Invänta bekämpningströskeln


Guldögonsländan och dess larv skadas av kemiska insektsmedel. En viktig åtgärd för att gynna guldögonsländan i jordbrukslandskapet är att undvika alltför tidiga bekämpningar mot skadedjur, till exempel bladlöss. Sträva efter att alltid invänta bekämpningströskeln om en insektsbekämpning måste sättas in. Välj om möjligt det mest skonsamma preparatet som finns att tillgå.
Halmfylld dunk.

Halmfylld dunk. Foto: K. Jensen

Övervintringsplats

Blommande remsor

Sätt ut guldögonsländor

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben