Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Hornugglan är likt många andra ugglor huvudsakligen aktiv nattetid men kan ibland ses jaga över åker och äng i gryning och skymning. Dräkten är beigefärgat brun och ögonen röda. Flykten är dansande lätt med djupa vingslag och hornugglans ljusa vingundersidor framträder då tydligt
Namnet hornuggla kommer av att den har två stycken tofsar på huvudet som ser ut som öron. Det är i själva verket bara fjädrar, öronen sitter istället nära ögonen. När hornugglan blir oroad, till exempel om man kommer för nära boet, fäller den upp tofsarna och påminner då om en liten berguv.
Boet läggs i ett träd i en dunge eller i ett skogsbryn nära jaktmarken. Gamla skat- eller kråkbon används gärna. När ungarna lämnar boet sitter de spridda i dungen och låter nattetid med ett karaktäristiskt pipande läte.
Hornugglan är med sin mycket goda hörsel specialiserad på att fånga sorkar. Förekomsten av sork varierar mycket mellan år och hornugglan inleder häckning bara när det är god tillgång på sork.
De flesta hornugglor flyttar söderöver under vintern för att komma till snöfria områden. En del stannar i sydligaste Sverige och kan ibland samlas i flockar om flera tiotal i städernas parker.
Allt som minskar mängden eller försämrar födosöksmiljöerna i mellan- och slättbygd är ett hot mot hornugglan. Exempel är dränering av eller plantering på fuktig åkermark, minskad betesdrift i slättbygd samt minskad vallodling.
Hornugglan trivs inte i sluten skog och häckar gärna i anslutning till odlad mark. Under goda gnagarår är den ganska vanlig i större delen av landet utom Norrbottens läns lappmarker. Det är svårt att uppskatta antalet hornugglor eftersom det begränsas av stränga och snörika vintrar. Det verkar som om antalet hornugglor i hela landet har stabiliserats efter en minskning under senare delen av 1900-talet. I Skåne visar jämförelser av inventeringar utförda under 1980- och 2000-talet att antalet hornugglor och den geografiska spridningen har ökat.
X=år och Y=relativt tal där 2010 är 1.
Så här ser beståndstrenden ut för hornuggla.
Hornugglan gynnas av permanenta gräsmarker och trädor i odlingslandskapet, gärna med fuktiga områden.
Mer information
Sidan senast uppdaterad: 2019-07-18
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/15605.html