Version: 3.0.16 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.16 Tid: 20190122-1020 |
Landsbygdsprogrammet löper från 2014 till och med 2020. Det består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Landsbygdsprogrammet 2014-2020 i detalj finns under Mer information.
I landsbygdsprogrammet ingår följande stöd och ersättningar:
Du kan läsa mer om stöden och ersättningarna under rubriken Stöd i landsbygdsprogrammet.
Stöden och ersättningarna finansieras gemensamt av Sverige och EU. Det finns
36 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet under perioden 2014–2020. Det är den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling som stöder EU:s politik för landsbygdsutveckling. Den är en av EU:s fyra struktur- och investeringsfonder. Du hittar mer information om de fyra fondera under Mer information.
Sverige har för närvarande inget nytt förslag till ändringar av landsbygdsprogrammet. Under Mer information finns den senaste versionen av landsbygdsprogrammet.
Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska ännu tydligare än tidigare fokusera på att styra mot målen i programmet som i sin tur ska bidra till att nå det övergripande målet Smart och hållbar tillväxt för alla. Det målet finns i den gemensamma strategin Europa 2020. Förutom mål på EU-nivå finns också nationella och regionala mål som programmet också ska bidra till. Under mer information finns en bild som visar förhållandet mellan landsbygdsprogrammet och olika mål.
Landsbygdsprogrammet 2014–2020 innehåller 6 stycken så kallade prioriteringar, som anger vilka mål stöden och ersättningarna ska bidra till att nå. Målen handlar om miljö och klimat, konkurrenskraft inom jordbruk, trädgård, rennäring och skogsbruk samt utveckling av nya jobb på landsbygden.
Till varje prioritering finns tillhörande fokusområden, sammanlagt 18 stycken. Fokusområdena beskriver olika delar av prioriteringarna mer detaljerat. För det svenska landsbygdsprogrammet har regeringen valt att använda 15 av 18 fokusområden. Samtliga stöd och ersättningar i landsbygdsprogrammet bidrar till minst ett av de 15 fokusområdena.
Hur prioriteringar och fokusområden hänger samman kan du se under Mer information.
Alla myndigheter som handlägger projektstöd, företagsstöd och miljöinvesteringar har tagit fram handlingsplaner. I handlingsplanerna ska de visa hur de genom sina prioriteringar bidrar till de mål som finns. Du kan läsa mer om vad som gäller för handlingsplaner under rubriken Handlingsplaner.
Det finns 36 miljarder kronor som fördelas mellan de olika åtgärderna. Den största delen cirka 62 procent går till området miljö och klimat. Här kan du läsa mer om hur budgeten har fördelats. Pengarna har fördelats mellan olika stöd och de så kallade fokusområdena.
I landsbygdsprogrammet finns stöd och ersättningar som man kan söka. Men i själva programmet används begreppen åtgärd och delåtgärd, där delåtgärder innehåller de stöd och ersättningar som Sverige har valt. I dokumentet om budget finns det en kod per åtgärd och den återfinns i landsbygdsprogrammet.
Exempel: I programmet finns en åtgärd som heter kompetensutveckling, den har kod 1. Inom åtgärd 1 finns det två delåtgärder. Det är kompetensutveckling (1.1) samt demonstrationer och information (1.2). Genom att åtgärden och delåtgärderna kopplas samman med hjälp av numreringen kan du se vilka stöd som hör till respektive åtgärd.
Jordbruksverket följer upp hur det går med landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling. Här kan du läsa mer om uppföljning och utvärdering.
Förvaltningsmyndigheten tar fram en kommunikationsstrategi som gäller för landsbygdsprogrammet. Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation om programmet. Den här kommunikationsstrategin beskriver hur vi ska prioritera och ger vägledning om hur vi ska kommunicera programmet. Under Mer informations finns landsbygdsprogrammets kommunikationsstrategi. Det är Övervakningskommittén som godkänner den.
Det svenska landsbygdsnätverket är kopplat till landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling. I landsbygdsnätverket samlas de aktörer som arbetar med landsbygds- samt havs- och fiskeriutveckling i Sverige. Målet med nätverket är att få fler mer delaktiga i landsbygdsutveckling och genomföra programmen på ett bättre och mer effektivt sätt.
Landsbygdsnätverket skapar mötesplatser. I tematiska arbetsgrupper och på träffar av olika slag kan aktörer dela erfarenheter, knyta kontakter och samverka. Tillsammans kan aktörerna utveckla metoder som sedan kan användas i arbetet med landsbygdsutveckling.
På Landsbygdsnätverkets egen webbplats kan du läsa mer. Du hittar en länk under Mer information.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om stöden och ersättningarna genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden. Du kan anmäla dig som prenumerant via länken under rubriken Nyhetsbrev.
Nyhetsbrev
Mer information
Landsbygdsprogrammet 2014-2020
Budget landsbygdsprogrammet 2014-2020
Bilagor till landsbygdsprogrammet
Regeringens sida om landsbygdsprogrammet
Landsbygdsnätverkets webbplats
Webbplats för det europeiska nätverket för landsbygdsutveckling
Prioriteringar och fokusområden
Bestämmelser
Förordning om stöden i landsbygdsprogrammet – miljöersättning, miljöinvestering, företagsstöd, projektstöd, landsbygdsnätverket m.m.
Sidan senast uppdaterad: 2018-11-21
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar:
måndag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/26400.html