Version: 3.0.16 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.16 Tid: 20190122-1020 |
En ny EU-förordning om invasiva arter började gälla under 2015. Den tillhörande förteckningen över 37 invasiva arter publicerades i juli och trädde i kraft den 3 augusti 2016. Sex av arterna finns i svensk natur och signalkräftan är en av dem. Förteckningen kommer att uppdateras med nya arter efter hand. På EU:s webbplats hittar du mer information om regleringen och underlag.
Syftet med den nya EU-förordningen är att förebygga, minimera och mildra effekter av invasiva främmande arter på djur och natur, människors hälsa eller ekonomi. Kriterierna för att en art ska listas är att den ska vara främmande inom hela EU och att det krävs åtgärder på unionsnivå för att förhindra att den etablerar och sprider sig. Signalkräftan är spridd i Europa, men det finns länder och regioner där den ännu inte är etablerad.
EU-listade arter är hårt reglerade, bland annat med förbjud av import och spridning av arterna i naturen. För arter med stor spridning (som signalkräftan har i Sverige) finns inget krav på att utrota arten.
Sverige har 18 månader på sig att ta fram ett hanteringsprogram för signalkräftan för att identifiera risker med hantering av levande signalkräfta och eventuella ytterligare åtgärder för att stoppa signalkräftans spridning nationellt. Havs- och vattenmyndigheten ansvara för detta arbete. Läs mer om hanteringsprogrammet på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Riskerna för spridning av signalkräftan i fisket och i samband med levandeförsäljning och transport har setts över i arbetet med hanteringsprogrammet som har varit ute för remiss under våren 2018. Hanteringsprogrammet är ännu inte beslutat. Vi uppdaterar sidan när det kommer ny information.
Ja, fisket på signalkräfta fortsätter på samma sätt som tidigare både för yrkesfiskare och fiskare med enskild rätt. Det är hittills inga ändrade regler för fisket.
Ja, signalkräftan får säljas och transporteras levande till kokerier eller motsvarande. Kräftorna ska vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav.
Transport av levande signalkräftor inom skyddsområden för flodkräfta är inte tillåtet. Din lokala länsstyrelse har mer information.
Kokta kräftor bär inte på pest. För dem gäller inga nya regler för försäljning eller transport.
Nej. Sedan 2003 finns det ett nationellt förbud mot att föra in levande sötvattenskräftor till landet.
Nej, det kommer inte längre vara tillåtet enligt de nya reglerna. Dock finns det inga krav på att man ska utrota signalkräftor om man har dem i en damm eller liknande på sin mark och det är tillåtet att fiska och sälja även kräftor i dammar.
Nej, det är förbud mot att sätta ut eller flytta signalkräftor inom eller till andra vattendrag. Inga nya utsättningstillstånd kommer att utfärdas. Illegal utsättning av signalkräftor är det största hotet mot vår inhemska flodkräfta.
I Sverige finns två kräftarter, den inhemska flodkräftan och den inplanterade signalkräftan. Signalkräftan är kronisk bärare av kräftpest som är hundraprocentigt dödlig förflodkräftan. Signalkräftan kan också dö av sjukdomen om den stressas.
Kräftpesten kom till Sverige redan 1907, men spridningen av pesten och utslagningen av flodkräftorna ökade snabbt i samband med att signalkräftan planterades ut i stor skala i svenska vatten på 1960- och 1970-talen. Flodkräftan är utrotad i stora områden i södra Sverige och är idag rödlistad som akut hotad.
På senare tid har den legala spridningen av signalkräfta i Sverige förbjudits. Försök att återetablera den hotade flodkräftan görs, men kan vara svårt då det räcker med en enda smittad signalkräfta för att slå ut ett helt flodkräftvatten. Forskare bedömer att det är omöjligt att helt utrota signalkräftan, därmed kommer det alltid finnas smittade vatten där flodkräftan inte kan återetableras. Den främsta orsaken till spridning av signalkräfta är illegala förflyttningar och utsättningar.
Sverige har redan tidigare infört följande regleringar för att skydda flodkräftan:
Sedan länge finns också bestämmelser för att förhindra spridning av kräftpest, bland annat krav på desinficering av fiskeredskap och båtar och förbud mot att kasta utdöda kräftor.
Sidan senast uppdaterad: 2018-10-15
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar:
måndag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/32615.html