Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.0
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.0 Tid: 20190404-1533

En resa från jordbruk till fiskodling

Öster om Gränna i Småland ligger Sjöarp, en liten idyll med får och kor som betar på kullarna. I ett av husen bor Urban och Iréne Jansson, fiskodlare sedan 30 år tillbaka. Urban och Iréne började med traditionellt jord- och skogsbruk i Sjöarp för många år sedan. I slutet av 1970-talet såg de efter möjligheter att utveckla verksamheten.
Två kilometer från gården ligger sjön Vänstern. En dag när Urban var med och provfiskade signalkräftor i sjön, fick han veta att det var fint vatten som skulle vara lämpligt för fiskodling. Det här var 1980 och idén om en fiskodling fastnade hos Urban.

Ambitionen har alltid varit att bredda verksamheten


Idén blev till verklighet och Urban och Iréne utvecklade en fiskodling i liten skala. Fiskodlingen blev ett komplement till den huvudsakliga näringen för gården, som då var jord- och skogsbruk.

– Min ambition har alltid varit att bredda verksamheten och kunna leva på den, säger Urban. När vi började med fiskodlingen hade vi råvaran hos oss. Då ville vi ju också kunna förädla den, så vi började röka fisk bakom bostadshuset.

Sjöarps rökta fisk blev mer och mer eftertraktad. De valde då att satsa på fiskodling och rökeri. Ett gammalt gårdshus byggdes om till ett nytt rökeri. Rökeriet stod klart 1992 och är utrustat med livsmedelsgodkända hanteringsutrymmen och en gårdsbutik.

I dag är den småskaliga fiskodlingen den huvudsakliga näringen för Iréne och Urban. Samtidigt driver de jord- och skogsbruk och erbjuder en uthyrningsstuga och konferensmöjligheter i båthuset vid sjön.

– Stugan hyr vi ut under sommarhalvåret, säger Iréne och pekar på en röd stuga. Det är framförallt tyskar och holländare som njuter av den svenska sommaren här.

Matning av fisk på Sjöarps fiskodling

Fiskodlingen


I dag producerar Sjöarps fiskodling cirka 10–12 ton fisk per år. Det är både mat- och sättfisk och de odlar regnbågslax. Ungefär hälften av fisken säljs till olika organisationer som planterar ut fisken i sportfiskevatten. Den andra hälften tas upp i oktober varje år och förädlas i rökeriet.

– Vi är anslutna till Fiskhälsan AB och varje år kommer en veterinär som kontrollerar fiskens hälsa och välmående, förklarar Iréne. Vattnet i sjön testas också regelbundet och genom åren har det alltid legat på väldigt bra värden.

Urban köper in ny fisk en gång om året. De små fiskarna placeras i en stor kasse en bit bort från de andra kassarna, för att undvika smittorisken. De små fiskarna matas automatiskt var tjugonde minut och de stora fiskarna blir handmatade två gånger om dagen.

Rökt fisk på Sjöarps rökeri

Rökeriet


Sonen Martin och hans fru Ulrika tog över rökeriet och gårdsbutiken 2008. De förädlar cirka 15 ton fisk och fem ton kött under ett år.

– Vi använder oss av en gammaldags och hantverksmässig metod när vi röker råvarorna, förklarar Ulrika, det finns alltså inga konstgjorda tillsatser som gör att det smakar rökt.

Råvarorna röks över öppen eld under många timmar, vilket ger en genuin röksmak. I rökeriet används tre förädlingsmetoder: varmrökning, kallrökning och gravning. Kryddorna som används vid förädlingen kommer från ett krydderi någon kilometer bort i Adelöv.

Efterfrågan är stor, därför köper de också in fisk från andra fiskodlingar och råvaror från jägare. De tar dessutom emot fisk från privatpersoner som vill få den rökt. Produkterna levereras till restauranger och detaljhandeln och säljs även till privatpersoner i den lilla gårdsbutiken.

– Vi har märkt av ett uppsving i efterfrågan i samband med att närproducerad mat blev uppmärksammat både i media och av politiker, säger Martin.

Ulrika, Martin, Urban och Irene, Sjöarps gård och rökeri

Hela kedjan finns i Sjöarp


– Det unika för oss är att vi har hela kedjan från råvara till förädling, säger Urban, och att vi använder oss av ett traditionellt sätt att röka fisk på.
– Att vi erbjuder bra produkter gör att vi har fått ett gott rykte, fortsätter Iréne. Det har lett till att både försäljningen och produktionen har ökat genom åren. Därför har vi kunnat minimera kostnaderna för marknadsföring, de goda orden har räckt lång väg.

Goda råd från Urban och Iréne, fiskodlare sedan 30 år tillbaka

  • Starta i liten skala och känn dig för.
  • Lära dig av dina misstag.
  • Fråga gärna andra när du börjar så kan du undvika många misstag.

 

Fråga oss via webben